BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
von der Leyen

Von der Leyen még tovább növelné a hatalmát a tagországok felett

Gazdasági reformokhoz kötné az Európai Bizottság összesen 1,2 ezer milliárd euró kifizetését. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így tervez nyomást gyakorolni a tagállamokra, egyben tovább növelve hatalmát és befolyását.

A bizottság költségvetési tisztviselői egy, a Politico által látott informális dokumentum szerint, azt tervezik, hogy a tagállamoknak egyre több akadályt kell majd átugraniuk ahhoz, hogy a következő, 2028-tól 2034-ig tartó költségvetési tervben megkapják a pénzüket. Brüsszel sokkal szigorúbb feltételeket szabna a kifizetésekért cserébe, mint a korábbi költségvetésekben – tovább növelve a hatalomkoncentrációt von der Leyen kezében.

von der Leyen
Vége a mosolydiplomáciának, von der Leyen még több hatalmat koncentrálna a saját kezében / Fotó: AFP

A szöveg szerint az egyes uniós országok jelenleg érvényben lévő mintegy 530 programját egyetlen nemzeti kasszába vonnák össze. A dokumentum például olyan javaslatokat tesz, hogy a tagállamoknak foglalkozniuk kell a nemek közötti szakadékkal, ha szociális lakhatásra vagy a biogazdálkodás előmozdítására szeretnének pénzt kapni. Ez a javaslat – ha elfogadják – borítékolhatóan felháborítja az EU-s támogatásoktól függő agrárszektort.

A lanyhuló gazdaság és a blokk küszöbén tomboló ukrán háború miatt az EU végrehajtó testületére óriási nyomás nehezedik, hogy beruházásait a nem produktív támogatásoktól – amelyeket automatikusan a hagyományos ágazatoknak, például a mezőgazdaságnak juttatnak – az olyan új prioritások felé terelje, mint a védelem és a páneurópai ipari bajnokok létrehozása.

A bizottsági dokumentum jelzi továbbá, hogy Ukrajna uniós csatlakozása előkészítésére fordított összegek, valamint a koronavírus járvány által okozott gazdasági károk enyhítésére folyósított több mint 300 milliárd euró adósság várhatóan késedelmes visszafizetése 

nagy valószínűséggel elúsztatja a hétéves költségvetést; nem lesznek tarthatóak a kiadási irányszámok. 

Kevés olyan dolog van Brüsszelben, ami olyan heves vitákat generál, mint a költségvetési tárgyalások. A mostani helyzet azonban a szokásosnál is élesebb vitákat vetít előre von der Leyenék radikális elképzelései miatt. A tagállamok jó része már így is erősen ellenzi a további hatalomkoncentrációt. Az új büdzsét 2027 végéig kell jóváhagyni. 

Költségvetési ötletbörze 

A bizottság költségvetési osztálya a jövő évi hivatalos javaslat előkészítéseként különböző lehetőségeket mérlegel. Von der Leyen a blokk következő időszakra vonatkozó célkitűzéseit ismertető levelében kijelölte az irányt, és megbízta Piotr Serafint, az EU új költségvetési biztosát, hogy 

minden egyes ország számára dolgozzon ki egy tervet, amely összekapcsolja a kulcsfontosságú reformokat a beruházásokkal.

A jelenlegi szabályokhoz képest a legnagyobb változás az, hogy az országok csak akkor kapják meg a pénzt, ha a Brüsszel által szorgalmazott reformokat végrehajtják. 

Megszorításoktól tartanak a tagállamok 

A brüsszeli lapnak nyilatkozó szakértők szerint a tagállamok továbbra is tartanak attól, hogy a Bizottság költségvetési átalakítása csak álca, hogy

a meglévő programokat megnyirbálják, és a pénzt új prioritásokra, például a védelemre és az iparfejlesztésre fordítsák. 

A bizottság költségvetési keretének második pillére 

  • a kutatásra, a védelemre és az innovációra szánt tucatnyi különböző pénzalapot egyetlen „Európai Versenyképességi Alapba” vonná össze. 
  • A szabályok radikális megváltoztatásával a Bizottság a külföldtől való „stratégiai függőséget” kívánja kezelni, és ösztönözni kívánja egyfajta páneurópai ipari fellendülést, amelyet Mario Draghi volt olasz miniszterelnök a versenyképességről szóló jelentésében vázolt fel. 
  • A harmadik és negyedik pillér a bővítésre és a külföldre irányuló finanszírozásra, valamint a személyzeti költségekre összpontosít, de kevés részletet közölnek arról, hogy mi változhat a közeljövőben. 

Összességében ez a modell drámai változást jelent az EU jelenlegi gyakorlatához képest, amely a helyi régiók vagy a nemzeti kormányok finanszírozására irányul, a javasoltnál sokkal kevesebb feltételhez kötve.

A Draghi-jelentés egy újfajta hatalomátvétel narratívájáról szól

– mondta a lapnak egy uniós tisztviselő.

Von der Leyen minden pénz felett maga rendelkezne

A kritikusok azzal vádolják von der Leyent, hogy a helyi szervek és a Bizottság más szervezeti egységeinek rovására túlméretezett szerepet vállal az EU pénzosztásában. A központosításra utaló további célzásként a dokumentum egy irányítócsoport felállítását javasolja, amely a költségvetési folyamatot kezelné. 

Ennek tagjai von der Leyen, a költségvetési tárca és az elnök közvetlen irányítása alatt működő főtitkárság lesznek. Az alelnökök és más tárcák csupán „vendégként” vehetnének részt.

Ez a szervezeti felállás elszívja a hatalmat a főigazgatóságoktól – a minisztériumok brüsszeli változatától –, amelyek általában engedékenynek mutatkoztak az ágazati érdekek felé. A mezőgazdasági főigazgatóságot például azzal vádolták, hogy a mezőgazdasági termelőknek nyújtott automatikus kifizetéseket védelmezi, függetlenül attól, hogy milyen erőfeszítéseket tesz a szektor a környezetvédelem érdekében, míg a regionális főosztály a kritikusok szerint túlságosan a helyi kérdésekre összpontosít, figyelmen kívül hagyja az uniós szintű dimenziót. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.