BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtámadták a PSZÁF elnökét

A PSZÁF elnökét tegnap reggel ismeretlen támadók megverték. Szász Károly - aki az esetet követően kórházba került - úgy véli, a támadás egy olyan üggyel lehet összefüggésben, amellyel kapcsolatban a felügyelet munkatársait állítólag már többször megfenyegették.

Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét tegnap reggel balesetet színlelve autójából kiszállásra kényszerítették, majd megverték. A támadás következtében az elnök nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Szász Károly értéktárgyai és gépkocsija sértetlenül megvan, csupán mobiltelefonját vitték magukkal a támadók. Az eset körülményei alapján egyértelműen kizárható, hogy rablótámadás történt, a bántalmazás az elnök munkájával, közelebbről egy konkrét vizsgálattal van kapcsolatban - olvasható a PSZÁF közleményében.

Az atrocitást követő napon, ma jelenik meg a Magyar Tőke-piacban egy felügyeleti határozat, amely összefüggésbe hozható a támadással - mondta Szász Károly a betegágyából tartott sajtótájékoztatóján. A kérdéses üggyel kapcsolatban ugyanis többször megfenyegették a felügyelet munkatársait.

Az elnök véleménye szerint intézkedési terv létezik az ő elmozdítására. Ezt támasztja alá az a birtokába került tanulmány is, amelynek szerzői és azok megbízói ismeretlenek, az írásban azonban állítólag valótlanságokat állítva támadják a felügyeletet, különösen annak vezetőjét.

László Csaba pénzügyminiszter elítélte a köztisztviselő elleni példátlan támadást, Medgyessy Péter miniszterelnök pedig utasította a belügyminisztert és a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy a lehető legszigorúbban és minden körülményre kiterjedően vizsgálják ki az ügyet.

A portfolio.hu internetes újságban megjelentek olyan találgatások, amelyek a Pannonplaston belüli tulajdonosi átrendeződéssel hozzák kapcsolatba az esetet. Az értesülést Fehér Erzsébet, a Pannonplast igazgatóságának elnöke cáfolta, és kijelentette, hogy a cégnél nem folyik PSZÁF-vizsgálat.

Az értékpapírpiacot hidegen hagyták az események - mondta lapunknak Rimár Péter, a Concorde Értékpapír Rt. kereskedője, aki az eset kapcsán a Pannonplasttal, a Mollal vagy a BorsodChemmel összefüggésbe hozó értesüléseket is hallott. Miró József, a Cashline Értékpapír elemzője szerint a piaci hírek eléggé egyértelműen a Pannonplast irányába mutatnak. A PSZÁF például azt vizsgálhatja, hogy a Pannonplastban tulajdonos két cég, a 11,2 százalékot tulajdonló Pevdi és a 12,48 százalékos pakettot birtokló Britton között van-e tulajdonosi összefonódás. Más vélemények szerint pedig a tulajdonszerzéseik idején történő árfolyammozgások szolgálhattak a vizsgálat tárgyául. (TK)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.