BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

25 bázispontos kamatemelés Lengyelországban

A lengyel központi bank (NBP) a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 5,75 százalékról 6,00 százalékra emelte az irányadó rátát. A zloty és a kötvénypiac nem reagált különösebben a bejelentésre.

Az inflációs várakozások világszerte erősödnek, nincs ez másként Lengyelországban sem, tehát indokolt volt a kamatemelés. Hazánkhoz hasonlóan a lengyeleknél is megfigyelhető a bérdinamika növekedése, illetve a gázár emelkedése, amely az inflációs nyomást fokozó tényező.

Az eurozóna lassulása és a zloty erősödése arra jó, hogy az inflációs spirált megtörje, és hogy biztosítsa a piacot, hogy az NBP nem fog agresszív kamatemeléseket végrehajtani az árstabilitás elérése érdekében.

A piaci várakozások szerint, amennyiben az ECB kamatot emel júliusban, illetve amennyiben a lengyeleknél az infláció tovább emelkedik, úgy további kamatemelésre is számíthatunk. Nyár végére az irányadó ráta elérheti a 6,25 százalékot. Az infláció májusban 4,0 százalékról 4,4 százalékra emelkedett, amely felette van a jegybank által kitűzött 2,5 százalékos közepes célértéknek.

Quaestor-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.