BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Botrány! 20 milliárd dolláros adócsalás a legnagyobb banknál Svájcban?

Mintegy 20 milliárd dollárt tüntetett el az amerikai adóhatóság elől a svájci UBS bankház privátbanki részlege - állítja egy bankár.

Bradley Birkenfeld az állítja, hogy ő és kollégái úgy próbálták az amerikai ügyfelek vagyonát eltüntetni, hogy azt tanácsolták, fektessék ékszerekbe, műalkotásokba és készpénzbe, majd őrizzék a pénzt svájci bankok széfjeiben. A műalkotások és ékszerek vásárlása során offshore számlákat, vagy idegenek nevén lévő számlákat használtak.

Birkenfeld azt állítja, az UBS még azután is segédkezett az adócsalásban, miután Svájc 2001-ben aláírta azt a megállapodást, amely alapján adatokat kellett adnia a számlatulajdonosokról és jövedelmükről az amerikai adóhatóságnak. A társaság azonban a bankár szerint nem akarta kockáztatni, hogy az adózás során elveszítsen mintegy 20 milliárd dollárnyi ügyfélvagyont. Az UBS állítólag évente 200 millió dollárt keresett azzal, hogy segédkezett az adókerülésben.

Az UBS nem kommentálta a vádakat. A cég annyit közölt, hogy a vizsgálatban együttműködik a hatóságokkal, és komolyan veszi a nyomozást.

Birkenfeld egyébként akkor kezdett vallani, amikor megvádolták, hogy segédkezett a kaliforniai milliárdos, Igor Olenicoff 7,2 millió dolláros adócsalásában. Akkor bevallotta, hogy mintegy 200 millió dollárnyi eszközt segített eltüntetni bahamai és dán cégeken, valamint lichtensteini alapítványokon keresztül. Az ingatlanfejlesztésben érdekelt Olenicoff 2 év felfüggesztett bötönt kapott a hamis adóbevallásért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.