BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az erős forint miatt 156 milliárd forinttal csökkentetek a banki tartozások

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikája szerint a hetedik hónapban 36,1 milliárd forinttal 6320,8 milliárd forintra csökkent a háztartások banki tartozása.

A forinzhitelek állománya ugyan 2,7 milliárd forinttal növekedett, de a devizahiteleké 38,8 milliárd forinttal 3703,7 milliárd forintra apadt. A csökkenés oka a forint erősödése volt, ami miatt egyetlen hónap alatt 156,2 milliárd forinttal mérséklődtek a devizahitel-állományok. A lakosság egyébként a fokozott devizakockázat ellenére 117,5 milliárd forintnyi devizahitelt vett fel. A devizahitelek aránya így a teljes hitelállományon belül 58,6 százalék lett, a fogyasztási hiteleken belül az arány meghaladja a 70 százalékot.

A háztartási betétállomány júliusban 28,5 milliárd forinttal 6377,9 milliárd forintra ugrott. A forintbetétek 14,9 milliárd forinttal csökkentek, a devizabetétek viszont 43,7 milliárd forinttal gyarapodtak, annak ellenére, hogy e betétállományra is negatívan hatott a forint erősödése. A devizaárfolyamok változása miatt a devizabetétek állománya 23,4 milliárd forinttal csökkent, ezt azonban bőven ellensúlyozta, hogy a banki ügyfelek 67,1 milliárd forintnyi új pénzt kötöttek le külföldi fizetőeszközökben.  

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.