BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztosítás patikusoknak

Új fajta kiegészítő felelősségbiztosítást dobott piacra mától a K&H biztosító gyógyszerészek számára.

A gyógyszertárak gyógyszertári felelősségbiztosítási záradékkal egészíthetik ki vállalkozói biztosítási illetve vállalkozási felelősségbiztosítási szerződésüket - közölte a társaság pénteken.

Ha egy gyógyszertár rendelkezik ilyen típusú biztosítási fedezettel, akkor az alkalmazásában álló gyógyszerész vagy gyógyszertári asszisztens által – a gyógyszertári munkavégzés közben, a foglalkozási szabályok megsértésével, megszegésével – okozott személyi sérüléses károk esetén a biztosító átvállalja a kártérítés megfizetését a szerződési feltételekben foglaltak szerint - mondta Kaszab Attila, a K&H biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

Személyi sérülés lehet a károsult egészségkárosodása, testi sérülése vagy halála. A biztosítási fedezet kiterjed a magisztrális (gyógyszertárakban összeállított) készítmények hibás elkészítése miatt keletkezett kártérítési kötelezettségekre is. A jogszabályok számos szakma – így például az orvosok, ügyvédek vagy az őrző-védő vállalkozások – esetén is előírják a tevékenység végzéséhez a felelősségbiztosítás megkötését. Az ilyen típusú biztosítási szerződés a biztosított munkája, tevékenysége során okozott károkra nyújt fedezetet, azaz a kártérítés megfizetését biztosítási esemény bekövetkezése esetén a biztosító átvállalja – tette hozzá a biztosító első embere.

Jogszabályi előírás az is, hogy egy gyógyszertár nem kaphatja meg a működési engedélyét felelősségbiztosítási szerződés megkötése nélkül. A jogszabály azonban azt nem határozza meg pontosan, milyen felelősségbiztosítást kell kötnie a patikának.

Ma Magyarországon a vállalkozások biztosításkötési hajlandóságát elsősorban a hitelfelvétel vagy pályázati forrás elnyeréséhez kötelezően előírt biztosítások mozdítják előre. A K&H vállalati ügyfelei közül a vállalkozások alig 40 százaléka köt felelősségbiztosítást. Ezt az arányt szeretnénk javítani azzal is, hogy a korábbi, speciális területekre – mint például vegyszerhasználat, környezetszennyezés – szóló felelősségbiztosítások körét kiegészítve újabb vállalkozások, a gyógyszertárak számára kínálunk testre szabott biztosítási módozatot – teszi hozzá Kaszab Attila.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.