BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eséssel kezdtek a nyugat-európai börzeindexek

Csütörtök reggel a nyugat-európai részvénypiacok eséssel kezdtek, elveszett az előző két üzleti nap nyeresége azután, hogy egyes biztosítótársaságok eredménye romlott és ez megfontolásra késztette a befektetőket az Európai Központi Bank és a Bank of England mai kamatdöntése előtt.

A piacon azt várják, hogy az EKB elnöke - a várhatóan a mostani 4,25 százalékos szinten maradó kamatdöntés után - utalást tesz majd a kamatmérséklés lehetőségére, amire az év vége felé vagy a jövő év elején kerülhet sor.

A belga-francia Dexia SA 7,6 százalékkal csökkent veszteséget okozó amerikai egységének, az FSA-nak az átalakításáról tett bejelentésére. Európa első számú biztosítótársasága, az Allianz 3,6 százalékkal esett azután, hogy feladta idei profitcélját, új közzétételétől pedig a mostani pénzpiaci zavarokra való tekintettel tartózkodott. A francai AXA biztosítótársaság viszont 5,5 százalékkal javult profitja vártnál kisebb csökkenésének hatására.

A Barclays bank 1,3 százalékkal esett azután, hogy első fél évi profitja 33 százalékos - vártnál kisebb - csökkenéséről adott hírt, összefüggésben 2 milliárd font értékű kétes eszköz leírásával. A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,5 százalékos veszteséggel kezdett, és fél óra után 1187,52 ponton állt. Szerdán az index június 26 óta a legmagasabb szintjén zárt. Csütörtökön a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 19 pontos veszteséggel kezdett, fél óra múlva 10,7 pontos veszteségnél járt.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 5 pontos csökkenéssel indult, fél óra múlva 10,04 pontos esésében volt. Párizsban a CAC-40 több mint 6,8 pontos eséssel nyitott, fél óra múlva 7,51 pontos nyereségben volt. Csütörtökön az értéktőzsdék nyitásakor az euró 1,5474 dollár volt vételi oldalon a londoni bankközi devizapiacon, 0,0061 dollárral drágább, mint szerdáén későn. Egy órával korábban az eurót 1,5435 dolláron jegyezték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.