BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az FBI nagybevetése: nyomoznak a Lehmannál, az AIG-nél és a jelzáloghitelezők körében

Mára már 26 Wall Street-i cég került az FBI látókörébe a több mint egy éve húzódó válság kapcsán. A legújabb kiszemeltek a Fannie Mae, a Freddie Mac, az AIG és a Lehman Brothers, akiket jelzálogcsalás gyanújával vizsgálnak át.

Csalás gyanújával indítottak eljárást a négy említett pénzügyi szereplő ellen, írja a Süddeutsche Zeitung. A négy óriás körüli zűrzavar indokolta a kormányzat pénzpiaci 700 milliárd dolláros mentő-ötletét. (Összehasonlításképp: az Egyesült Államok éves védelmi kiadása 612 milliárd dollár.) A nyomozás jelenleg még a kezdeti stádiumban van, és egyelőre a vállalatok vezetésére koncentrál.

E négy intézettel együtt immár 26 pénzügyi vállalat ellen indított az FBI eljárást. A nyomozások során arra keresik a választ, hogy a gyanúsítottak végeztek-e mérleghamisítást, téves adatközlést vagy bennfentes kereskedést. Hiszen végeredményben az adófizetők pénzéről van szó minden kormányzati beavatkozásnál.

Az USA-kormány korábban már átvette a Fannie Mae-t és a Freddie Mac-et, akik ketten az amerikai jelzáloghitelek mintegy felét garantálják - ez a lépése önmagában 100 milliárd dollárjába került. Az AIG biztosító az elmúlt héten 85 milliárd dollár sürgősségi hitelt kapott. (Összehasonlításképp: Magyarország éves költségvetése mintegy 53 milliárd dollár.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.