BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kinyitott, majd be is zárt a tőzsde!

Péntek reggel két nap után újra beindult a kereskedés az orosz börzéken, ám akkora áremelkedés alakult ki rögtön az első órában, hogy átmenetileg megint leállították a részvényforgalmat.

A rubel alapú MICEX tőzsde részvényindexe 12,5 százalékos nyereséggel kezdett 960,6 ponton, majd az első félórán belül 17 százalékos emelkedéssel meghaladta az 1000 pontot.

A dollár alapú RTS tőzsde 14 százalékos nyereségben volt a leállításkor, amelyet egyelőre egyórásra terveznek. A moszkvai értéktőzsdéken először szerdán állították le a részvényforgalmat, egy meredek zuhanás után.

Azóta az orosz kormány több intézkedést tett a piac megnyugtatására, illetve megsegítésére. Egyebek mellett ötszáz milliárd rubelt (19,59 milliárd dollár) ígért alkalmi részvényvásárlásokra, ha ez szükséges a piac stabilizálásához. Négy százalékponttal csökkentette a bankok tartalékolási kötelezettségét, ami 300 milliárd rubellel növeli a likviditásukat, amellett további adócsökkentéseket tervez a kőolaj- és a földgáziparban.

Lépett a pénzügyminisztérium is: több mint megkétszerezte a kereskedelmi bankoknál elhelyezhető költségvetési forrásokat, és a betét maximális határidejét öt hétre emelte négy hétről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.