BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ugrott a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag terve!

A Fehér Ház csalódott, hogy a képviselőház elutasította a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag tervét, George Bush elnök tanácskozik gazdasági kabinetjével a további lehetséges lépésekről - közölte Tony Fratto helyettes fehér házi szóvivő.

A washingtoni kongresszus alsóháza végül 228-205 szavazati aránnyal döntött úgy, hogy nem fogadja el a pénzügyi mentőöv tervét, amelynek elfogadását Bush még aznap reggel is sürgette.

A Fehér Ház szóvivő-helyettese közölte: Bush azonnal kapcsolatba lép a kongresszus vezetőivel is a további lépések egyeztetésére. Tony Fratto azt mondta, hogy a mentőcsomag magja helyes, a kormány éppen akkora összeget kért, amekkorára szükség van a hitelpiaci bizonytalanság eloszlatásához. Szerinte a benyújtott tervben vázolt mechanizmus a legjobb a válság kezelésére.


"Az amerikai hitelpiaci rendszer nem működik, és addig nem is fog, amíg nem kezeljük a problémát" - mondta. Tony Fratto megerősítette: Bush személyesen telefonált a szavazás előtt a képviselőházba, hogy meggyőzze a habozókat, igennel kell szavazni. A mentőcsomag elutasítása után a kongresszus demokrata vezetői bejelentették: újabb pénzügyi mentőtervet terjesztenek be. Ennek időpontjáról azonban nem nyilatkoztak.

A képviselőházi szavazás után republikánus képviselők sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Nancy Pelosi házelnököt és több más demokrata képviselőt vádoltak a kudarc miatt, mivel pártos hangot ütöttek meg beszédükben, holott ez közös ügy. Pelosi egyebek mellett arról beszélt a vita során, hogy a jobboldali ideológiát követő, minden piaci ellenőrzést elvető Bush-adminisztráció gazdaságpolitikája káoszt eredményezett, a gazdaság siralmas állapotba jutott, "a szakadék szélére kerültünk", és az új összetételű kongresszus új irányba fogja vezetni az Egyesült Államokat.

A demokraták viszont a republikánusokat hibáztatták. "A republikánusok ölték meg a javaslatot" - mondta Barney Frank, a pénzügyi bizottság demokrata párti elnöke. A CNN értesülése szerint hétfőn már nem lesz újabb szavazás a pénzügyi mentőcsomag ügyében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.