BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árfolyamzuhanás: mi történt a forinttal? Veres szerencsétlen időzítése

Piaci hisztéria hatására kb. tíz perc leforgása alatt 254 forintos euró árfolyamról 259,81-ig esett a hazai fizetőeszköz kurzusa (délelőtt még 248,90 forinton is járt az árfolyam). A többi közép-európai valuta sem úszta meg a délutánt.

Árfolyamzuhanás. Elemzők szerint értelmes magyarázat nehezed adható a hirtelen berepülésre, tipikus piaci túlreagálásnak lehettünk ma tanúi. Mindenesetre Veres János pénzügyminiszter bejelentését - miszerint felül kell vizsgálni az idei költségvetést - a lehető legrosszabbkor időzítette.

A hazai piacok viszonylag nyugalmas napközbeni ingadozását a zárás előtt ólomgolyóként húzta le az egyébként a realitáshoz igazodó miniszteri bejelentés – véli Suppan Gergely a Takarékbank elemzője. A Bux index az utolsó tíz percben plusz egy százalékról mínusz 7,11 százalékba csapott át, és a forint árfolyama is azonnal a 260-as lélektani határ közelébe repült öt órakor.

Az időzítés azért is szerencsétlennek tekinthető, mert a globális piacokon uralkodó egész napos jókedv, délutánra enyhe korrekcióba kezdett. Suppan Gergely szerint ebben a légkörben kezdtek eladói hullámot gerjeszteni a befektetők a feltörekvő piacokon, ami kilőtte a forintot (jelentősen gyengült egyébként a zloty és a cseh korona is).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.