BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az állam titokban bevásárol az OTP-ben? Daróczi cáfol

A kormányszóvivő határozottan cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az állam titokban OTP részvényeket vásárolna fel. Daróczi Dávid még a feltételezést is elutasítja.

A kormány nem vásárol fel OTP részvényeket és nem használ ilyen eszközöket, ennek a gondolata sem vetődött fel - jelentette ki.

A Reuters Londonból jelentette, hogy olyan hírek terjedtek el a piacon, amelyek szerint az OTP-t a "kormány megmentené". Egyesek szerint ennek következtében csökkent a bank részvényeinek árfolyama a tőzsdei zárásban 3 855 forintra, ami 14,33 százalékkal alacsonyabb az előző napi záró árnál, míg az utolsó kötéseknél jóval magasabb szinten voltak.

Veres János pénzügyminiszter elmondta: határozottan cáfolja, hogy az állam saját felügyelete alá akarná vonni a bankot. Nincs tudomásuk arról, hogy az OTP likviditási gondokkal küzdene, sőt, tőkehelyzete kiemelkedően stabil. Megjegyezte: más országokban is próbálkoznak spekulánsok azzal, hogy rémhíreket terjesszenek egyes bankokról, így szorítva le azok árfolyamát olyan szintre, amelyen azt fel szeretnék vásárolni.

Az OTP-nél elmondták: teljesen valótlan híresztelésekről van szó, a bank tőkehelyzete és likviditása kiemelkedően stabil. Feltételezik, hogy spekulácis célból terjesztették el a valótlan híresztelést Londonban.

Urbán László, a bank vezérigazgató-helyettese még szerdán azt mondta: az OTP Banknak továbbra sincs semmilyen eszközön keresztül közvetlen kitettsége a jelzálogpiaci hitelválságban, amelynek nincs hatása a legnagyobb hazai hitelintézet eredményére bank tőkehelyzete stabil, likviditása erős.

A bank tőkemegfelelési mutatója az OTP Garancia értékesítési tranzakciójának lezárását követően "fantasztikus magasságokba emelkedett" - hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes. A csoportszintű Tier I-es mutató 11,2 százalék, ami az egyik legmagasabb Európában.

A rendkívül stabil tőkehelyzet mellett, a bank likviditási helyzete is olyan erős, hogy ha 2009 végéig egyáltalán nem jutna tőkepiaci forráshoz, akkor is minden kötelezettségének eleget tudna tenni - mondta Urbán László hozzátéve, hogy a bank emellett tartani tudja profittermelő képességét is, az idei évre tervezett 10 százalékos profitbővülése mindenképpen megvalósul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.