BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma képtelen lesz kitörni a forint, padlót fogott - Elemzés

Közel két éves rekord erős szinten ragad be a dollár árfolyama, és ez padlóra küldi a régió jelentősebb feltörekvő devizáit. A tegnapi kamatemelés, mintha a múltba veszne, a forint két éves szintre süllyedt vissza az euróval szemben: a kurzus 285-ös értéket érintette kora délután.

A forint árfolyamát nem sikerült megfognia a tegnapi 300 bázispontos kamatemelésnek. A döntést követően délután elemzők még úgy nyilatkoztak, hogy a hazai deviza lenyugodhat a 276-277 forint per euró érték körül, mivel a megdrágított kamatfelár miatt a short pozíciókat játszó befektetők időlegesen nem kölcsönöznek magyar devizát (annak gyengülésére játszva).

Úgy tűnik, kevés lehetett a jegybanki beavatkozás, ma délelőtt ismét 285 forintos szintre süllyedt az árfolyam, azóta a 282-285-ös sávban ingadozik, vagyis 0,6 százalékos veszteséget könyvelt el ma is. A forint árfolyama más devizákkal szemben is meredeken esik: a svájci frankkal szemben 191 forintig esett, azóta 189,5 körül ingadozik (0,5 százalékos gyengülés).

A dollárral szemben viszont még szembetűnőbb a hazai deviza gyengélkedése: 222 forinton áll az árfolyam, és nem is tér ki innen jelentősen, ez majdnem 1 százalékos gyengülést jelent.

A dollárral szembeni mozgást az amerikai deviza erősödése is okozza, amelynek kurzusa két éves rekord szinten áll már második napja az euróval szemben: 1,28 a váltás. A gyenge euró a régió devizáit mind magával húzza: a lengyel zloty például 3,5 százalékot esett ma, a közös pénzzel szembeni árfolyama 3,94-re gyengült. A cseh korona viszont több napi gyengélkedését követően ma délelőtt enyhén korrigál, 0,47 százalékot erősödött az euróval szemben 26,036-ra.

A hosszú hétvégén a forint feltehetően nem is lesz képes kitörni a 2006 nyara óta nem látott gyenge értékéről, ugyanis a magyar piac ma zárva tart, vagyis szinte semmilyen likviditás nincs itthon, csak külföldön kötnek eladásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.