BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérsékelten emelkednek a nyugat-európai tőzsdeindexek

Csütörtök reggel a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelt emelkedéssel kezdtek a tegnapi meredek, ötéves mélypontra történő zuhanás után.

Óvatos derűlátást váltott ki a központi bankok szerdai összehangolt kamatcsökkentési akciója után az, hogy a bankok készek további hitelkönnyítésekre a gazdasági visszaesés elkerülése érdekében. A szakértők szerint a szerdai kamatvágást további követheti, erőteljes ugyanis a recesszió veszélye. A piaci szereplők is további koordinált akciókat várnak.

Az európai központi bankok csütörtökön is folytatták likviditás-bővítő akcióikat, 120 milliárd eurónyi tőkét pumpáltak a bankközi piacra. Az összegből az Európai Központi Bank 100 milliárd eurót, a a brit, illetve a svájci központi bank 10-10 milliárd eurót vállalt magára. Szerdán a Federal Reserve , az Európai Központi Bank, a Bank of Canada, a Bank of England és a svéd Riksbank 50 bázispontos, a kínai központi bank 27 bázispontos, a svájci nemzeti bank 25 bázispontos kamatmérséklést hajtott végre. Emellett a brit kormány a globális pénzpiaci válság kirobbanása óta legnagyobb mentőakciójáról, banki feltőkésítéséről döntött. Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter is kilátásba helyezte, hogy az amerikai kormány következő lépésként befektetéseket hajthat végre egyes bankokban.

Mindezek kedvező hatást váltottak ki a részvénypiacokon. A csütörtöki tőzsdenyitás után fél órával a Dow Jones Stoxx index 1 százalékos emelkedésben volt. Az FTSEurofirst 300-as index 1,5 százalékkal 954,43 pontra javult. A közelmúltban gyengélkedő bányaipari papírok közül az ArcelorMittal 1,3 százalékkal, a BHP Billiton 4,5 százalékkal, a Rio Tinto 3,7 százalékkal javult. A bankok k9özül a brit Royal Bank of Scotland 15 százalékkal, az Anglo Irish Bank 17, a HBOS 10 százalékkal, az UBS 5 százalékkal ugrott fel. A belga-francia Dexia bank 20 százalékkal javult a francia-belga-luxembourgi újabb, közös kormányzati beavatkozás után. Az Aegon biztosítótársaság 7,2 százalékkal javult miután kiváló tőkeellátottsági, likviditási pozíciója megőrzéséről adott hírt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.