BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi jöhet még? Itt a "fekete szerda" - Összefoglaló

Fekete szerdának is cimkézhető a mai nap a pénzpiaci események tükrében: a forint hihetetlen mértékben gyengült a vezető külföldi devizákkal szemben, a BUX óriásit bukott zárásra, estek az európai indexek , és jelentős mínuszban nyitottak a New York-i mutatók is. Összefoglaló.

A devizapiacon a forint a tegnapi záráshoz képest már reggel gyengébben kezdte a napot, de napközben ennél csak tovább veszített értékéből: az euró 270, a svájci frank 176, a dollár 200 forint közelében is járt, nem beszélve az angol fontról, ami ugyan nem számunkra fontos hiteldeviza, de döbbenetes módon drágul a forinthoz képest. A britek pénze reggel még 330, délután már 342 forint körül mozgott. Drágult a japán jen is: bőven 1,9 fölött mozgott szinte egész nap, szemben a tegnapi záráskor jegyzett 1,826-os árfolyammal.

A tőzsdén hasonlóan alakultak az események: a BUX egy közepesen gyenge kezdés után ( alig két százalékos mínusz) egész nap hanyatlott, míg zárásra alulmúlta önmagát, és több mint 11 százalékos mínuszban volt kénytelen befejezni a napot. A blue chipek közül az OTP, és a MOL részvények kereskedését napközben ideiglenesen felfüggesztették, mert azok árfolyama több mint 10 százalékot esett a tegnapi záráshoz képest, és ugyanígy járt hét kisebb vállalat papírja is. Az OTP részvények zuhanásához egyébként hozzájárulhatott a Merill Lynch legfrisebb elemzése is, amelyben jelentősen csökkentette a bankpapírokra adott célárát.

A Budapesti Értéktőzsdén a napi részvényforgalom megközelítette a 32 milliárd forintot, míniszban zárt az OTP, a MOL, a Richter, és a Magyar Telekom is. Elemzők szerint a piaci hangulatot külföldi sajtóorgánumokban megjelent hírek rontották, melyek szerint Izland után a magyar állam bedőlésére is van esély.

Mindeközben folyamatos intézkedések zajlottak itthon, és a világban is a válság további hatásainak kivédése érdekében: Brüsszel például javasolta hogy a betétgarancia felső határa a korábbi 50 ezer eurós terv helyett 100 ezerre módosuljon. Közben itthon Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke bejelentette: az MNB nagyon rövid időn belül életbe léptet egy olyan intézkedési csomagot, melynek a célja a befagyott magyar állampapírpiac újraindítása. A csomagban szerepet kap a kormány, az ÁKK, az IMF is. Király Júlia elmondta azt is: bár kétségtelen hogy baj van, a magyarországi pénzügyi közvetítő rendszer stabil, a betétek teljes biztonságban vannak, és itthon nincsenek csődközelben a bankok.

Ami az olajat illeti, annak ára jelentős mértékben csökkent napközben: már reggel is kevesebbe került a feketearany mint tegnap záráskor, kora estére tovább olcsóbodott mind a brent, mind a WTI típusú olaj ára. Előbbi fél 6-kor 72,33 dolláron állt, miközben reggel még 45 dollár környékén jegyezték. Az amerikai WTI típusú kőolaj hordónkénti ára 74,98 dollár aktuálisan, 79 körül volt nap elején.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.