BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs egyedül a Fortis

A Fortis Bank az első pénzügyi szolgáltató Európában, amely jelentősebb kormányzati segítséget kapott, ám egyáltalán nem tekinthető egyedi esetnek – vélekedett a belga, holland és luxemburgi kormány mentőakciója kapcsán Bernard Levie, a csoport nemzetközi hálózatért felelős vezetője egy Budapesten rendezett videokonferencián.

Ismert: a Fortis összesen 11,2 milliárd eurós tőkeinjekciót kapott a belga, luxemburgi és holland kormánytól, amely révén az érintettek 49 százalékos részesedéshez jutottak a pénzügyi csoportban. A főrészvényes ugyanakkor – emlékeztetett az igazgató – továbbra is a Fortis Holding marad.

A mentőakció részeként – a vagyonkezelési üzletág kivételével – értékesítik az ABN Amro Fortisnál lévő tevékenységeit is: ha az eladási ár a 24 milliárdos akvizíciós értéknél alacsonyabb lesz, akkor ez értékvesztést jelent majd a banknál, ám tőkevesztést csak akkor szenved el a Fortis, ha az ár 12 milliárd eurónál is alacsonyabb. Ennek kapcsán Bernard Levie megjegyezte: az ABN Amro-pakett miatt nem sürgeti őket az idő – határidőt sem tűztek ki a tranzakcióra –, tehát minden esély adott arra, hogy reális áron keljen el a csomag.

A pénzügyi válság nyomán a Fortis profitvárakozásain is módosítani kellett, és nagyjából ötmilliárd euróval kevesebb harmadik negyedéves eredményre számítanak a csoportnál.

Bernard Levie kiemelte: az elsődleges cél az, hogy a piacnak ne maradjanak kétségei a Fortis tőkehelyzete kapcsán. A végrehajtott és tervezett intézkedések következtében a Fortis alaptőkéje mintegy 30 milliárd euróra nő, ennek megfelelően a bank hozzávetőlegesen 9,5 milliárdos tőketöbbletre tesz szert. A bank saját tőkéjének aránya a harmadik negyedévben 9 százalék fölé emelkedik, a szavatolótőkéé pedig 13 százalékos lesz.

Ami a kelet-európai érdekeltségeket illeti: Bernard Levie nem látja okát, hogy azoknál változások legyenek, és Magyarországon sem csökkentik a hitelezési aktivitást. (Magyarországon a Fortis fióktelepet működtet, 200-250 vállalati ügyféllel.) A belga hitelintézeti csoport – hangsúlyozta Levie – leépítésekre sem készül a közeljövőben.

A Fortis – és az egész európai bankszektor – problémáinak fő okát Levie abban látja, hogy eltűnt a bizalom a szereplők között. Ugyanakkor biztosak lehetünk abban – tette hozzá –, hogy minden európai kormány közbelép, ha úgy ítéli szükségesnek, és megtalálják a megoldást arra, hogy a pénzügyi szektor kilábaljon ebből a helyzetből. A jelenlegi helyzet kapcsán azonban le kell vonni a megfelelő tanulságokat is, ami biztos, hogy a felügyeleti szabályozás jelentős szigorodását vonja maga után. Ennek mértéke persze nem minden piacon lesz egyforma, a jogszabályi felkészültség ugyanis országonként meglehetősen eltérő képet mutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.