BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Semmi új nincs Gyurcsány devizaadósokat segítő ötletében - véli a szakértő

Lényegében semmi újdonság nincs Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombati, a Nemzeti csúcs-on elhangzott devizaadósokat megsegítő ötleteiben - közölte lapunkkal Rozgonyi György, a kiado.hu hitelbrókercég vezetője.

A brókercég szerint a javaslat, miszerint egyebek mellett a bankokkal egyeztetve a devizahitelek futamidő hosszabbítása jelentheti a megnövekedő hitelrészletekkel szembeni gyógymódot, semmilyen új ötletet nem tartalmaz.

Ennek oka, hogy a lakáscélú hitelek oroszlánrészét kitevő svájci frank alapú devizahitelek esetében erre már most is lehetőség van, ezügyben szükségtelen a bankokkal külön egyeztetni - vélekedik a brókercég.

Az általános gyakorlat szerint a svájci frank alapú devizahitelek terén jelentős szerepet játszó bankok  eddig is 30-35 éves futamidőre adták a lakáshiteleket, általában azonban elmondható, hogy a gyakoribb, 15-20 éves futamidejű lakáshitelek tulajdonosai számolhatnak magasabb törlesztőrészlettel, hiszen náluk a rövidebb futamidő miatt eleve nagyobbak a törlesztőrészletek.

Az ilyen hitelszerződések módosítására általában (tehát amikor nem valamilyen kombinált termékről van szó), már jelenleg is módot adnak a bankok, és emiatt az ügyfélnek csak a néhány tízezer forintos szerződésmódosítási díjat kell fizetnie, adott esetben újabb közjegyzői okiratot kell csináltatnia. Általában azoknak, akik legalább 1 éve törlesztik már jelenlegi lakáshitelüket, érdemes inkább arra ajánlatot kérniük, hogy - két legyet ütve egy csapásra - egy a jelenlegitől eltérő másik banknál történő hitelkiváltással egyidőben intézik a futamidő hosszabbítást – hívta fel a figyelmet a közlemény.

Ennek előnye, hogy az áttérési költségek magából a hitelből is finanszírozhatók és az ügyfél akár 1 éves akciós kamat lehetőséghez jut a törlesztés során. Itt érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a devizapiaci válság ellenére a hazai bankok közötti öldöklő küzdelem a hazai, lakáshitel- vagy meglévő lakáshitel kiváltására lehetőséget kereső ügyfelekért rendületlenül folyik, és így van olyan bank is, amely hitelkiváltás esetén nem kér folyósítási jutalékot, kifizeti az értékbecslőt, a tulajdoni lapokat, és a közjegyzőt.

Amennyiben az ügyél meglévő lakásbiztosítását átengedményezi az új bankra, akkor még arra sem kell költenie. Jelenleg tehát az a tendencia, hogy az induló költségek esésével az ügyfelek bankok közötti vándorlása hónapról-hónapra egyszerűsödik és erre a trendre a hitelválság egyelőre úgy tűnik semmilyen hatással nincs. Egyes bankoknál arra is lehetőség van, hogy svájci frank alapú, de időlegesen (néhány évre) fix forint törlesztőrészletű hitelt vegyen fel az ügyfél akár hitelkiváltás esetén is.

 

Amennyiben a svájci frank árfolyama nagyon megemelkedik, akkor az az adósnál úgy jelentkezik, hogy törlesztőrészlete nem nő, hanem a tőketartozáshoz íródik a különbözet. A válság elültével, a forintárfolyam konszolidálódásával ismét a kedvezőbb körülmények közt lehet svájci frankban törleszteni, hogy a fix törlesztőrészletes konstrukciók

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.