BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmasat bukhat, aki a nyáron vett fel frankhitelt

Az ez év nyarán a 150 forintnál is olcsóbb frank mellett kihelyezett hitelekkel hatalmasat bukhatnak az adósok: csupán az árfolyamváltozás miatt 12–20 százalékkal nőhet a visszafizetendő összeg.

Nagyot fordult a világ az elmúlt évek sláger hiteldevizája, a svájci frank körül: november eleje óta a piacvezető lakossági hitelintézetek közül többen egyáltalán nem kölcsönöznek már a korábban legkeresettebb devizanemben, ráadásul az euróban denominált ajánlatok kondíciói egyes esetekben mostanra kedvezőbbé váltak, mint a frankkölcsönöké.

A hiteleket átváltani nem túl jó ötlet, hiszen a forintalapú konstrukciók továbbra is kedvezőtlenebbek, elsősorban tehát az előtörlesztésen érdemes elgondolkozni azoknak, akiknek módjában áll ilyen módon idő előtt kiszállni az utóbbi hetekben gyors ütemben megdrágult hitelekből.

A jelenlegi frankárfolyam mellett viszont csupán azok az elmúlt években kölcsönt igénylő adósok számíthatnak árfolyamnyereségre az előtörlesztéssel, akiknek 2006 nyarán, illetve 2003 második felében folyósították a hitelt.

 Tegnap lapzártakor a bankközi devizapiacon ugyanis 168,7 forintot adtak az alpesi fizetőeszköz egységéért, tartósan ennél többet 2003 eleje óta – az elmúlt hetek kivételével – csak az előbbiekben említett két időszakban fizettek érte.

Az ez év nyarán a 150 forintnál is olcsóbb frank mellett kihelyezett hitelekkel pedig egyenesen hatalmasat bukhatnak az adósok: csupán az árfolyamváltozás miatt 12–20 százalékkal nőhet a visszafizetendő összeg. Ha viszont az elmúlt öt év átlagos árfolyamát – 161,5 forint – hasonlítjuk a jelenlegi árfolyamszinthez, akkor a különbség nem is olyan óriási, mindössze 4,64 százalékkal kell többet fizetni az alpesi ország devizájáért.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.