BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tisztulhat a kép - Egyszerűbb és olcsóbb jelzáloghitelezés az Államokban

Akár hétszáz dolláros megtakarítást és a jelzáloghitelek átláthatóságát reméli az amerikai kormányzat az új hitelezési szabályoktól, az ingatlanpiac viszont tiltakozik a lépés ellen.

A Városfejlesztési és Lakásépítési Minisztérium (HUD) felújított egy 1974-ben bevezetett jogszabályt, amely úgy nevezett jóhiszeműségi becslést tesz kötelezővé minden jelzáloghitel felvételekor. A számítás magában foglalja a jelzálog költségeit és a brókereknek fizetendő díjakat – tudósít az AP.

A kormányzat már hat évvel ezelőtt is felül akarta volna vizsgálni ezt a jogszabályt és legutóbb márciusban terjesztett be ezzel kapcsolatos javaslatot. A mostani számítások szerint a módosítás mintegy hétszáz dolláros megtakarítást eredményez a hitelfelvevőknek, igaz, csak 2010-től kezdve.

"A fogyasztóknak meg kell érteniük, miért kell ezeket a költségeket kifizetniük" – fogalmazott Steve Preston államtitkár. Az ingatlanszakma viszont nem osztja ezt a véleményt, a cégek panaszok áradatát zúdították a HUD-ra, mondván: az átállás költséges és nem feltétlenül egyszerűsíti a hitelfelvételt.

A módosítás oka, hogy – elvileg – a fogyasztók kevesebb kockázatot vállalnak, ha jobban megértik a hitelek kondícióit. A javaslatot kidolgozó minisztérium korábban hétezer ötszáz jelzáloghitel szerződést vizsgált meg, hogy kiderítse az érintettek társadalmi pozícióját. Eszerint az afroamerikai hitelfelvevők átlagosan 415 dollárral többet, a latin-amerikaiak átlagosan 315 dollárral többet fizettek a kölcsönkért, mint a fehérek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.