BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány erősítené a PSZÁF-ot a válság elleni harcban

A miniszterelnök mai bejelentése szerint törvényben rögzítenék a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jogkörének kibővítését.

A válság hatásai miatt az államnak nagyobb mértékben kell részt vennie a pénzügyi szervezetek ellenőrzésében. A kormány ennek érdekében erősíteni szeretné a PSZÁF jogait – mondta el Gyurcsány Ferenc, miután pénzügyi vezetőkkel tárgyalt a javaslatról.

A megbeszélésen részt vett Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke, valamint Simor András jegybankelnök, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Veres János pénzügyminiszter.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint holnap tárgyalják az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást, amelyet december 31-ig szeretne az Országgyűlésnek benyújtani. Az új szabályok értelmében a szervezet megszabhatná, milyen feltételek mellett vezethetnek be a piacra kockázatos termékeket, illetve adott esetben meg is akadályozhatná ezek bevezetését. A PSZÁF ellenőrzési szerepe mellett ugyanis növelnék a felügyeletit is.

Gyurcsány a döntést azzal indokolta, hogy erősebb államra van szükség, amely jobban tudja szabályozni a pénzpiaci termékeket, illetve megvédeni mindannyiunkat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.