BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tudni, mire költik a bankok az adófizetők milliárdjait az USA-ban

Az AP huszonegy bankkal vette fel a kapcsolatot annak reményében, hogy kiderül: mire fordítják az amerikai adófizetők által finanszírozott segélycsomagokat. Egyik pénzintézet sem akart vagy tudott nyilatkozni.

"Egy részét hitelre fordítottuk, más részét nem. Nem tartjuk számon, így csináljuk. Nem hoztuk nyilvánosságra és nem is áll szándékunkban" – így nyilatkozott a JPMorgan Chase szóvivője arról, mire fordította a pénzintézet azt a 25 milliárd dollárt, amelyet az adófizetők pénzéből juttatott neki az amerikai kormány.

Az AP huszonegy olyan amerikai bankot keresett meg, amely legalább egy milliárd dolláros állami segítséget kapott. Szerették volna megtudni, mennyit és mire költöttek eddig, mennyi a tartalékjuk és mik a terveik a későbbiekben. Egyetlen pénzintézett sem adott egzakt választ a kérdésekre, ehelyett a fentihez hasonló kitérő válaszok érkeztek.

Ez is azt mutatja, mennyire átláthatatlan a 700 milliárdos pénzügyi csomag felhasználása. Az azt felügyelő kongresszusi illetékes szerint az amerikai állampolgároknak joguk van arra, hogy megtudják, mire fordítják a pénzüket a bankok, de jelenleg nincs elfogadott módszer ennek kimutatására. A jogszabályt a Bush-kormány nyomására a lehető leggyorsabban fogadták el, holott – véli a Kongresszus pénzügyi bizottságának egyik tagja – már az első nap fel kellett volna tenni a kérdést: hova áramlanak majd a pénzek?

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.