BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fed olyan, mint a részeg sofőr - mondja a Nobel-díjas közgazdász

Amerika mostani, immár egyéves recessziója – egybehangzó vélemények szerint – valószínűleg hosszú és mély lesz, amely a világ csaknem összes országát érinteni fogja.

Azt a feltételezést, hogy az Amerikában történtekről esetleg lekapcsolható a világ, a magam részéről mindig is mítosznak tartottam. Ezt az események is igazolják. Szerencsére Amerikának végre van egy elnöke, aki fel tudja fogni a problémák természetét és súlyosságát, és aki elkötelezte magát egy erős ösztönző program mellett – írja Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas közgazdász.

 Mindez – más kormányok összehangolt lépéseivel együtt – azzal biztat, hogy a visszaesés kevésbé lesz súlyos, mint lenne egyébként. Az amerikai jegybank, a Federal Reserve – a túlzott likviditásteremtéssel és a laza szabályozással maga is hozzájárult a problémák létrejöttéhez – újra azzal próbálkozik, hogy eláraszsza a gazdaságot likviditással, amivel legjobb esetben is csak a helyzet még rosszabbra fordulását tudja megakadályozni – véli a Columbia Egyetem professzora.

Stiglitz szerint így egyáltalán nem meglepő, hogy a katasztrófa következményeinek kezelésében egyáltalán nem jeleskednek azok, akik nem látták a végkifejletet, miközben segédkeztek a problémák előidézésében. Mostanra a visszaesés tény, és a dolgok még rosszabbra fordulnak, mielőtt javulás várható.

A Fed bizonyos tekintetben emlékeztet egy részeg autóvezetőre, aki attól tart, hogy leszalad az úttestről, ezért vadul cikázni kezd az út két széle között. A hitelszűkére az intézmény erőteljes pénzteremtéssel válaszol, ezért kérdésessé vált, hogy a banki kölcsönzés újraindulásakor sikerül-e lecsapolni a likviditástöbbletet, vagy jön-e egy inflációs roham. Vajon egy újabb túlreagálás részeként a Fed nem fojtja-e meg idő előtt a fellendülést?

Látva azt, hogy milyen bizonytalan kézzel nyúlt a dolgokhoz, nem lehetünk túlságosan bizakodók. Abban sem vagyok biztos, hogy a globális gazdaságot terhelő problémák valódi súlyuknak megfelelően tudatosultak volna. E nélkül pedig a világméretű recesszió aligha adja át a helyét egy robusztus fellendülésnek, bármilyen jó munkát végezzen is a Fed.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.