BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állami garanciával bocsát ki kötvényeket az Erste

Az osztrák kormány és az Erste Bank ausztriai hitelintézet szerdán megállapodott, hogy az Erste állami garanciával bocsáthat ki kötvényeket, összesen legfeljebb 6 milliárd euró erejéig.

A garancia díja az Erste korábbi kibocsátásainak piaci hitelbiztosítási (CDS) árközepe 2007. január elseje és tavaly augusztus 31-e között - vagyis a nemzetközi pénzügyi válság elmérgesedése előtt -, plusz a kibocsátandó érték 0,5 százaléka, összesen a kibocsátandó értéknek körülbelül a 0,9 százaléka.

Hat milliárd euróra ez körülbelül évi 54 millió eurót jelent majd. A kötvények lejárata, bármikor adják is ki őket, legföljebb öt év lehet. A kötvénykibocsátás bizonyos feltételekkel jár, elsősorban azzal, hogy az Erstének az állami garanciával szervezett likviditást a gazdaság hitelekkel való támogatására kell fordítania.

Emellett biztosítania kell, hogy javadalmazási politikája nem bátorítja a túlzott kockázatvállalást. Korábban, tavaly az Erste csoport már megállapodott az osztrák állammal abban is, hogy az osztrák állam 2,7 milliárd dolláros, át nem ruházható tőkebefektetést eszközöl a bankba, amiért a bank évi 8 százalékos, rögzített kamatot fizet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.