BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTP: Folyamatosan figyelnek, de nincs értékesítés kényszer

Futótűzként terjedt tegnap délelőtt a hír a médiában: az OTP megválik az ukrán leánybankjától, a CJSC OTP Banktól.

A magyar hitelintézet tegnap délutáni közleményében se nem cáfolta, se nem erősítette meg egyértelműen a piaci értesülést. Mint elmondták: az OTP Bank folyamatosan figyeli és értékeli a tranzakciós lehetőségeket, ugyanakkor értékesítési kényszer nincs.

Az elmúlt hónapok tőkepiaci fejleményeinek fényében nem tekinthető teljesen alaptalannak a várakozás, amely szerint a bankcsoport megválna ukrán érdekeltségétől. Az állampapír-piaci hozamszintek alapján a befektetők komoly esélyét látják, hogy az ukrán állam rövidesen csődöt jelentsen, és az ország devizája több mint 65 százalékkal értékelődött le a dollárhoz képest tavaly szeptember vége óta.

Ez utóbbi körülmény azért érdekes, mert az OTP ukrán hiteleinek jelentős részét dolláralapú konstrukciók teszik ki, az árfolyam változása miatt pedig megnehezült a kölcsönök törlesztése. Vagyis könnyen lehet, hogy gyors ütemben romlik majd az ukrán leánynak a tavalyi harmadik negyedévben még a piaci átlag feletti portfólióminősége. Az OTP Bank azonban kevésbé pesszimista szcenárióval számol Ukrajna vonatkozásában.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.