BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még három év az alagút vége - A Fed kemény lépéseket tervez

A Federal Reserve (Fed) bejelentése szerint az Egyesült Államok gazdasága szokatlanul hússzú idő alatt és fokozatosan épül fel, a krízis 2011-ig tarthat. A Fed ezért kemény lépéseket tervez.

A tegnapi hivatalos jelentés szerint a Fed legalább 2011-ig a munkanélküliség emelkedésére számít, az idei évben pedig akár 1,3 százalékos gazdasági teljesítménycsökkenést prognosztizál – tudósít a Washington Post. A szervezet január közepén tartott megbeszélésén egyesek ennél is borúlátóbbak voltak és öt-hat éves gyengélkedésre számítottak a munkanélküliség terén.

A Fed elnöke azonban nem tartozik a legpesszimistábbak közé. Ben S. Bernanke tegnap úgy nyilatkozott: "nagyon valószínű", hogy a mostani 7,6-ről 8 százalék fölé emelkedik, de szerinte a kormány intézkedései mérsékelhetik a hatást. Bernanke kijelentette: ha erős és agresszív lépéseket tesznek, már 2009-ben javulhat a helyzet. Ha viszont nem megfelelő döntéseket hoznak, a helyzet tovább romolhat.

A Fed a munkanélküliség mellett a defláció miatt is aggódik és 1,7-2 százalékos inflációt tart megfelelőnek. A Barclays Capital elemzője szerint a tegnapi jelentés kísérlet volt az inflációs várakozások megnövelésére és további erőteljes intézkedések várhatóak a Fedtől.

A lap szerint az elmúlt évben az elemzők túl optimisták voltak a gazdaság állapotát illetően. Erre példa a munkanélküliség, amely a tavaly októberi előrejelzés szerint az év végére nem emelkedhetett volna 6,6 százalék fölé, ehhez képest decemberre 7,2 százalékot ért el. A vártnál rosszabb adatok pedig továbbra is érkeznek: a tegnapi jelentés szerint januárban 1,8 százalékkal csökkent az ipari termelés – az eredmény rosszabb volt, mint amire számítottak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.