BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

New York tovább gyengülhet a jövő héten

A szakértők azzal számolnak, hogy a jövő héten tovább gyengülhetnek a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.

A héten a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 6,2 százalékkal csökkent, a technológiai papírok Nasdaq mutatója 6,1 százalékkal süllyedt. Az egyik legnagyobb bizonytalansági tényező, hogy milyen módon kívánja az Obama-kormányzat megsegíteni a bajba jutott bankokat. Egyre erősödnek ugyanis azok a félelmek, hogy az amerikai kormányzat bankmentő tervei akár államosítást is jelenthetnek.

Pénteken napközben épp emiatt a DJIA indexe hat éve legalacsonyabb szintre hanyatlott kétszáz pontot meghaladó csökkenéssel. Olaj volt a tűzre az egyik vezető amerikai szenátor kijelentése arról, hogy lehetségesnek tart rövid ideig tartó államosítást egyes bankok esetében.

A napi mélypontról azután kezdett mérséklődni a veszteség, hogy Robert Gibbs elnöki szóvivő - azzal a híreszteléssel kapcsolatban, miszerint a kormány több pénzintézetet államosítana - kijelentette: Barack Obama amerikai elnök továbbra is hisz abban, hogy a bankrendszernek magánkézben kell maradnia. "A kormány továbbra is erősen hisz abban, hogy a magánkézben levő bankrendszer a helyes út" - mondta a szóvivő, megjegyezve, hogy a bankok működését ugyanakkor megfelelő mértékben szabályoznia kell az államnak.

Tőzsdei elemzők szerint a befektetők egyre kevésbé bíznak abban, hogy a bankok újabb állami beavatkozás nélkül ki tudnak mászni a válságból. A bankok jövőjével kapcsolatos bizonytalanság mellett a jövő héten a gazdaság gyengülését alátámasztó negyedéves vállalati adatok is nyilvánosságra kerülnek. A jövő héten közli eredményét egyebek között a kiskereskedelmi Home Depot és a Target Corp, valamint a számítógépgyártó Dell.

Komolyan befolyásolhatja majd a tőzsdei trendet hétfőn a lakóingatlanok áralakulásával kapcsolatos legújabb havi adat csakúgy, mint a szerdán, illetve csütörtökön bejelentésre kerülő meglévő és új lakóingatlanok értékesítésével kapcsolatos havi szám.

Pénteken hozzák nyilvánosságra a tavalyi utolsó negyedévi amerikai GDP-alakulásra vonatkozó, második hivatalos becslést. Az első előzetes adat a hazai össztermék 3,8 százalékos csökkenéséről szólt. A szakértők azzal számolnak, hogy a második becslés nagyobb, 5,6 százalékos visszaesést jelez majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.