BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási a kockázat a rossz befektetések állami felvásárlásakor

Az Obama-kormány terve szerint egy "rossz bank" vásárolná fel a kereskedelmi bankoktól azokat az üzleteket, amelyek "megmérgezték" azokat. Az üzlet azonban igen kockázatos lehet, mert nem könnyű megállapítani, mi a megfelelő ár.

Timothy Geithner pénzügyminiszter várhatóan heteken belül bejelenti az amerikai kormány új programjának részleteit, amelynek célja, hogy rugalmasan vásárolhassák fel a rossz befektetéseket – írja a New York Times. A kérdés az, milyen árat kellene fizetnie az államnak ezekért az üzletekért.

Hogy ezt mennyire bonyolult eldönteni, jól mutatja a Standard and Poor’s elemézse egy jelzálog alapú papírról. Ezt a tulajdonos 97 centre becsülte, ami mindössze 3 centes veszteséget jelentett volna. A Standard & Poors viszont a jelenleg árfolyam szerint 87 centet állapított meg, a befektetők viszont ennél is borúlátóbbak voltak és 38 centért kereskedtek a papírral. Ha az ár túl alacsony, az eladók túl nagy veszteségeket könyvelnek el és tőkét veszítenek. Ha az állam túl sokat fizet, az adófizetők pénze a menedzserek zsebébe vándorol.

Egyes elemzők, például a Securities and Exchange Commission volt főkönyvelője szerint az államnak egyáltalán nem kellene felvásárolnia a "mérgezett" üzleteket, mert csak túl magas árat kérnének értük az adófizetők kárára. "A bankok eddig a homokba dugták a fejüket, most pedig a jó és a rossz almákért és megfelelő árat követelnek" – összegezte Lynn E. Turner.

A pénzügyi helyzet viszony olyan nehéz, hogy az elemzők többsége szerint valamilyen támogatás mindenképpen szükséges. A Wall Street egy része azt szeretné, ha a "rossz bank" csak a teljesen értékvesztett üzleteket venné meg, a többiért pedig garanciát vállalna. A számítások szerint a már bejelentett 800 milliárd dolláros élénkítő csomagon felült további egy trillió dollárra lesz szükséges a bankmentéshez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.