BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szűkös évek az aluminiumgyártás előtt

Véget ért az aranykor az aluminiumgyártók világában is, az elkövetkezendő hét évben az ipari fém árfolyama a tonnánkénti 1600 dolláros szint környékén ingadozik majd - jelentette ki Oleg Deripaska, Oroszország egyik leggazdagabb üzletembere a Davos-i gazdasági csúcson.

Az aluminium árfolyama jelenleg 1350 dollár környékén jár a londoni árutőzsde határidős piacán. Az ipari fém tonnája ennyire olcsó 2003 tavasza óta nem volt. Az előző év folyamán azonban a jegyzések - a vezető gazdaságok recesszióját valószínűsítő elemzések megjelenése előtti árupiaci rally során - 3000 dollár fölé is szöktek.

Az orosz üzletember a RusAl vezérigazgatója és egyben főrészvényese is. A társaság azon orosz cégek körébe tartozik, amelyek részesültek állami segélyben külföldi hiteleik visszafizetéséhez. Deripaska szerint a gazdasági válság nyomán a nehéz helyzetbe került öntödék bezárhatnak, és ennek következtében az ipari fémeket előállító országok száma is csökkenhet. A válság az ipari fémek tőzsdei forgalmának is árthat, legalábbis Deripaska szerint háttérbe szorulhatnak az azonnali ügyletek, és hosszú távú megegyezések alapján történnek majd a szállítások a következő években.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.