BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

53 dollár fölé ugrott az olaj ára

A amerikai piacról érkező pozitív adatoknak, valamint a pénzügyminiszter által bejelentett banki "tisztítókúrának" köszönhetően az olaj ára teljes egy dollárra emelkedett ma.

A piacnak elsőként Timothy Geithner adott lendületet azzal, hogy a Wall Street Journalben ismertette az 500 milliárd dolláros banki tisztítóprogram részleteit. Később az ingatlanszakmából érkeztek jó hírek: februárban az elemzői várakozásokkal ellentétben nőtt az eladások száma . Az amerikai tőzsde korai emelkedéssel reagált a jó hírek, az S&P 500 négy százalékot emelkedett – jelenti a Reuters.

Ugyanakkor a Bache Commodities elemzője a kereslet növekedésének tulajdonítja, hogy az olaj ára 53,37 dollárra emelkedett (a nap folyamán a december óta nem látott 53,85 dolláron is időzött). A londoni Brent ára 1,80 dollárra, 53,02 dollárra emelkedett ma.

Az emelkedést részben indokolja az OPEC tagországok termeléscsökkentést és az is, hogy Barack Obama figyelmeztetett: a dollár még fennálló erejét a deficit csökkentheti. A Reuters elemzése szerint Kína implikált olajigénye három hónap stagnálást követően ismét, 0,5 százalékkal emelkedett februárban. A brazíliai Petrobas olajcég dolgozói vasárnap öt napos sztrájkot hirdettek a termeléscsökkentés érdekében, tiltakozásul az elbocsátások és rossz munkakörülmények miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.