BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Strauss-Kahn: a bankok szanálása nélküli nincs fellendülés

Legyen bármilyen súlyos helyzetben a világgazdaság, a pénzügyi szektor rendbetétele nélkül nem várható kedvező fordulat – mondta egy előadásában a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója.

Dominique Strauss-Kahn megerősítette, hogy az intézmény rövidesen közzéteszi a globális növekedési előrejelzését, amelyben várhatóan 0,5-1,0 százalék közötti visszaesés fog szerepelni, amire a háború óta nem volt példa.

Az IMF vezetője különösen súlyos problémának tartja, hogy a monetáris politika a meghatározó államokban és térségekben elért a lehetőségei határaihoz, mert a nullához közelítő kamatokat tovább már nem lehet csökkenteni. Emiatt a valutaalap felszólította a kormányokat, hogy – ahol csak lehetséges – hajtsanak végre fiskális élénkítést, amelynek ideális mértékére az intézmény a GDP 2 százalékának megfelelő hányadot ajánlott. Ez sem lehet azonban univerzális gyógyszer – mondta Strauss-Kahn – mert számos országban máris olyan gyenge a pénzügyi egyensúly, hogy ilyen mértékű élénkítés destabilizálná a gazdaságot. Egy széles körű és akár nemzetközi szinten is jól összehangolt fiskális ösztönző program sem érheti el azonban célját, ha a bankrendszert nem sikerül megerősíteni.

Az IMF vezetője emlékeztetett, hogy világszerte mintegy 122 esetben jelentkezett – hol helyi, hol regionális szintű – bankválság. Ha ezeket a zavarokat nem sikerül felszámolni, akkor a fiskális élénkítésre szánt összegek „elolvadnak, mint a hó”. Strauss-Kahn a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet – ILO – ülésén tartott beszédet, ahol rámutatott, hogy terjed a munkanélküliség, és a válság óriási tömegeket taszít ismét szegénységbe. A folyamat – amely most terjed át a fejlődő államokra – a világ számos térségében fenyeget társadalmi nyugtalansággal, sőt fegyveres összecsapásokkal – figyelmeztetett az IMF vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.