BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

4,8 százalékos Mol-pakett az MFB-nek - A szavazati jogért?

A Mol ma reggeli bejelentése szerint a meglévő 4.8 százalékos sajátrészvény-csomagját az MFB-hez transzferálta, így most nem rendelkezik a (tőzsdén forgó) A-sorozatú részvényekkel.

Az MFB számításunk szerint így kb. 6 százalékos tulajdonossá lépett elő, amelynek kapcsán további bejelentésre számítunk. A lépést a Mol nem indokolta, elképzelhető azonban, hogy a kihelyezés azért történt, hogy az MFB szavazni tudjon a fent említett 4.8 százalékos pakettel (mert a saját részvényekhez nem kapcsolódik szavazati jog), mivel a Mol közgyűlési meghívója szerint legkésőbb tegnap kellett megvenni a részvényeket ahhoz, hogy azokkal a közgyűlésen szavazni lehessen – írja a Cashline iránytűje.

Az OTP is nulla forintos osztalékjavaslattal állt elő az április 24-i közgyűlésre. A dokumentumban a menedzsment megerősítette az idei évre vonatkozó 150 milliárd forintos profitprognózist. A korábban jelzett 10 százalékos szavazati korlát a jelek szerint csak 2011 áprilisáig maradna érvényben, utána visszaállna a most is érvényes 25/33 százalékos érték.

A saját részvények kapcsán az igazgatóság a 20 százalékos maximális értékre vonatkozó engedély meghosszabbítását kéri, amely így 2010 októberéig maradna érvényben (az OTP most a saját részvények 10.6 százalékával rendelkezik). Az igazgatóság emellett a 2004-ben megadott tőkeemelési engedély 5 éves meghosszabbítását kéri, amelynek értelmében a meglévő tőke maximum 100 százaléknak megfelelő mértékű tőkebevonást kezdeményezhetnének (akár zárt körben is).

Holnap sem a nyugat-európai, sem az amerikai tőzsdék nem lesznek nyitva a húsvéti ünnepek miatt, hétfőn pedig csak a tengerentúli börzéken lesz kereskedés. A magyar piac holnap nyitva lesz, hétfőn viszont nincs kereskedés.

Az Oppenheimer elemzői szerint akár 36 milliárd dolláros tőkeemelés sem elképzelhetetlen a Bank of Americánál, mert csak így tudná közelíteni tőkemegfelelési rátáját a szektortársakhoz. A friss tőkeinjekció elsőbbségi részvények törzsrészvénnyé alakításával érhetné el. Ne feledjük, hogy a Bank of America már több ízben kapott állami támogatást összesen 163 milliárd értékben, és visszacseng a bank vezérének két héttel ezelőtti kijelentése, hogy a következő hónapokban visszafizetnék az állami "segélyt", mert rendelkezésre áll annyi forrás a rendszerben. No de akkor most kinek higgyünk? Erős a bank, és törleszteni tud, vagy gyenge, és újabb tőkeemelésre készül?

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.