BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Takarékbanknál nincs forráshiány

A bevételkiesésből fakadó likviditáshiány, a növekvő finanszírozási igény, a volatilis devizaárfolyamok, illetve a fizetési készség-képesség általános romlása jelentik most a hazai kis- és középvállalkozások fő problémáit - mondta mai sajtótájékoztatóján Tóth Levente, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese.

A vezérigazgató-helyettes szerint a bankrendszer likviditása érezhetően csökkent az elmúlt időszakban. A Takarékbankkal kapcsolatban álló takarékszövetkezeteket ugyanakkor –hangsúlyozta Tóth Levente – ac likviditáshiány nem érinti, hiszen az 1100 milliárd forint körüli betétállománnyal szemben álló legfeljebb 600 milliárdnyi hitel nagyon hitel/betét arányt eredményez.

Részben ezzel is magyarázható – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes -, hogy az elmúlt időszakban sok ügyfél (főként középvállalkozás), amely korábban nem állt kapcsolatban sem a takarékszövetkezetekkel, sem a bankkal, bejelentkezett náluk. Ami a makrogazdasági helyzetet illeti, Tóth Levente szerint a forint várhatóan a 295-305-ös sávban mozoghat a közeljövőben az euróval szemben. Jelentős kamatcsökkentés viszont rövid időn belül nem várható a jegybanktól, mert a forint ahhoz szükséges stabilitása jelenleg még nem adott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.