BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EKB interveniálhatott: brutálisan beerősített a forint és a régió

A forint árfolyama 1,6 százalékot erősödött az euróval szemben és 297,77-es szintig kapaszkodott a délelőtti devizapiaci kereskedésben. A régió többi devizája is erősödik, elemzők szerint az Európai Központi Bank (EKB) akciójának hatására, amelyben euróra cserélheti az új tagállamok fizetőeszközeit.

 A hazai deviza árfolyama a dollárral és a svájci frankkal szemben is erősödik: előbbi esetében 223,92-ig kapaszkodott, utóbbinál 196,044 volt az erős szint. Dél körül a forint 299,40-es szinten ingadozott az euró ellenében, míg a dollár 225,25 forintba került, a svájci frank ára pedig 196,5 volt.

„A cseh korona, a lengyel zloty és a magyar forint is együtt erősödnek a nyugat európai jó részvénypiaci hangulatnak köszönhetően, ami erősíti a feltörekvő devizákat a régióban” – mondja Tomas Vlk, a Patria Finance prágai elemzője. A cseh korona 26,817 és 26,916-os szint között mozgott délben az euróval szemben, míg a lengyel zloty árfolyama 4,4746-ig erősödött, majd később 4,4927-nél járt a közös pénzzel szemben.

Az elemző szerint további lökést ad a devizáknak, hogy a piacon arra spekulálnak: az EKB eurót ad ezekért a fizetőeszközökért, hogy így segítsen stabilizálni az árfolyamokat. A frankfurti jegybank ma dönt az irányadó kamatrátáról, várhatóan 50 bázispontot vágnak és így történelmi mélybe süllyed az eurózóna alaprátája. Az 1 százalékos euró térségi alapkamat is az erősödés irányába hat Kelet Közép Európában. Tomas Vlk szerint nem is az a fontos, hogy vág-e az EKB, hanem a piac inkább arra figyel, milyen egyéb eszközök bevetését jelenthetnek be Frankfurtban, a mennyiségi enyhítés (quantitative easing) politika keretében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.