BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forint piac: visszatérő optimizmus, a lengyel gazdaság segíti a régiót

A hazai deviza árfolyama 6 forintot (0,6 százalékot) erősödött szerda délutánra az euróval szemben. A jegyzés 293,29 forintig kapaszkodott. A magyar fizetőeszköz a dollárral szemben 221,26 forintig, míg a svájci frank ellenében 192,90 forintig kapaszkodott a kereskedés zárása előtt.

Korábban 299 forint környékén járt az euróval szembeni kurzus. A forint felkapaszkodása illik a régiós trendbe, ahol ismét optimista a hangulat.

„A külföldi befektetők kezdenek visszatérni erre a devizapiacra, főleg a lengyel gazdaságot övező optimizmusnak köszönhetően” – mondja Maciek Slomka, a varsói Pekao bank elemzője. A zloty vezette a régiós devizapiaci ralit, árfolyama 0,7 százalékot erősödött a 4,45-ös szintet megközelítve. A cseh korona 0,6 százalékot kapaszkodott 26,520-as értékre a közös pénz ellenében. A román lej alig változott ma: 4,1677-en állt a kurzus az euróval szemben. A török líra 0,6 százalékot tudott erősödni a dollár ellenében, az árfolyam 1,5915-ös szintre ereszkedett.

Maciek szerint a mostani optimizmus még a múlt heti G20 csúcs utóhatása. De ha a lengyel gazdaság visszaesése az előrejelzések szerint halad, akkor további jókedv övezheti a feltörekvő eszközöket.

A lengyel GDP idén, ha kis mértékben is, de növekedni fog, és ezzel az egyedüli a régióban a pozitív tartományban maradó bruttó össztermékével. Várhatóan 1,1 százalékos lesz a bővülés a legnagyobb kelet-közép európai gazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.