BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb hitelt vettünk fel, nőttek a kamatok

Januárhoz képest csökkent februárban a háztartások nettó hitelfelvétele –derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss statisztikáiból.

A háztartások szezonálisan kiigazított, árfolyamszűrt adatai szerint a devizában denominált nettó hitelfelvétel már negyedik hónapja közel azonos szinten stabilizálódott, februárban 38,3 milliárd forint volt. A forinthitelek állománya 3,6 milliárd forinttal csökkent, miközben a devizakölcsönöké 21,5 milliárddal nőtt, így a teljes háztartási hitelállomány 8387,3 milliárd forintra emelkedett.

A háztartási betétek állománya a hitelekéhez képest valamivel nagyobb mértékben, 21,3 milliárd forinttal, 7394,8 milliárdra gyarapodott. Továbbra is a forintbetét maradt a sláger, az állomány 47,2 milliárd forinttal, 6240,8 milliárdra nőtt, miközben a devizabetéteké – nagyrészt a betétkivonások miatt – 1154 milliárd forintra csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 2,2 milliárd forinttal, 8700,6 milliárdra csökkent. A forint- és a devizahitel-állománynál is negatív lett a tranzakciós mérleg, vagyis a cégek több hitelt fizettek vissza, mint amennyit felvettek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.