BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öröm a devizahiteleseknek - rég volt ilyen erős a forint!

Kedvező külföldi hatásokra a zloty vezetésével erősödtek szerdán a régiós devizák, velük a forint is.

A bankközi kereskedelemben délután négy órakor 289,55 forinton jegyezték az eurót, szemben a kedd délutáni 294,40 forinttal és a reggeli 291,85 forinttal. Az euró bankközi jegyzése utoljára az idén február 10-én járt 290 forint alatti értéken.

A forint és a térségbeli devizák árfolyam-emelkedését a javuló nemzetközi piaci hangulattal magyarázzák a kereskedők. A kockázatvállalási hajlandóság általános javulása mögött a kedvező amerikai lakásépítési adatok, és egyes, váratlanul jónak bizonyult vállalati mérlegbeszámolók húzódnak meg. Visszahúzó erőként változatlanul jelen van, bár háttérbe szorult kissé egy esetleges globális influenzajárvány gazdasági aktivitást csökkentő hatása.

A térségbeli devizák árfolyam-emelkedését a zloty vezette, amely az általánosan javuló hangulatban külön is profitált a lengyel vállalatok a devizaopciós kockázatoknak kitettségéből, amely lényegesen alacsonyabbnak bizonyult a korábbi számításokhoz képest. Az euró/zloty, amely kedden dél körül még a 4,57 körüli értéket ostromolta, szerda délután négy órakor már 4,41 közelébe húzódott vissza. Segített a zlotynak a jegybank kamattartó döntése is, amellyel a tavaly november óta tartó 225 bázispontot átívelő csökkentési szakasz után hirdetett meg pihenőt.

A javuló nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság megmutatkozott a dollár és a jen gyengülésében is az euróval szemben. Az EKB szerdára 1,3266 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát a keddi 1,2992 dollár után.

A dollárt 218,55 forinton jegyezték délután négy órakor, szemben a kedd délutáni 224,07 forinttal.

A svájci frankot 192,03 forinton jegyezték 194,48 forint után, 100 japán jent pedig 225,75 forinton 232,01 forint után.

Az állampapírok másodpiacán a hozamok a forint erősödésével párhuzamosan csökkentek. A 3 éves lejárat ÁKK referencia hozama 10,45 százalék (-19 bázispont), az 5 évesé 10,46 százalék (-29 bázispont), a 10 évesé 10,32 százalék (-26 bázispont).

Az MNB nyugtázva a piaci likviditás javulását, május 18-tól megszünteti a 2008 októberében bevezetett egynapos futamidejű, kétoldali (euró- és forintlikviditást nyújtó) jegybanki FX-swap gyorstendereket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.