BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

12-15 százalékos nyugdíjpénztári hozamot vár a Generali

A Generali Alapkezelő befektetési igazgatója, Pillár Zsolt szerint 2009-ben 12-15 százalék körül alakulhatnak a magánnyugdíjpénztári növekedési portfóliók hozamai a szektor egészét tekintve, az idei év így akár az elmúlt évtized egyik legsikeresebb esztendője lehet.

Az összesen 34 nyugdíjpénztári portfolió mintegy 110 milliárd forintos vagyonát kezelő Generali Alapkezelő befektetési igazgatója kifejtette: „2008-ban pozitív, 10 százalék körüli hozamokat valószínűsítettünk az idei év végére, ám elsősorban 2009 második felére vártuk az élénkülést a piacokon. A március eleje óta tartó, pozitív nemzetközi részvénypiaci hangulatnak köszönhetően azonban május közepére a klasszikus portfólióink hozama megközelítette a 3 százalékot, a kiegyensúlyozott portfólióink hozama elérte a 4,5 százalékot, a magas külföldi részvénykitettségű növekedési portfólióink hozama pedig meghaladta a 10 százalékot” – mondta a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

Pillár várakozásaik szerint az év második felében lökést adhat majd a nyugdíjpénztári hozamoknak, ha az április elejéig gyakorlatilag teljesen befagyott magyar állampapírpiac fokozatosan élénkülni kezd, a piacra visszatér a vásárlási kedv, és ezzel párhuzamosan lehetőség nyílik a hozamok csökkenésére.

Leszögezte: amennyiben az év második hat hónapjában újra megjelennek a külföldi befektetők a kötvénypiacon, úgy egymással ellentétes hatásokra számíthatunk: a külföldiek megjelenése forinterősödéssel jár majd együtt, ami a pénztárak külföldi részvényportfólióira kedvezőtlen hatással lesz ugyan, ám a kötvényeken a csökkenő hozamok miatt, a pénztárak nyerhetnek majd.

Éppen ezért – mondta Pillár Zsolt – az év egészét tekintve arra számítunk, hogy a nyugdíjpénztári növekedési portfóliók hozamai átlagosan 12-15 százalék körül alakulnak majd, amelyhez természetesen egy viszonylag konszolidált gazdasági és politikai környezetre is szükség van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.