BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyenge forinton nyertek a befektetési alapok

A 2008-as év után 2009. első negyedéve részben megnyugvást hozott a befektetési alapok piacán – áll a Bamosz negyedéves jelentésében. Az állampapírpiac siralmasan teljesített, és a részvénypiacok is zuhantak, a forint gyengülésén azonban lehetett nyerni.

Bár a tőkepiacokon folytatódott a mélyrepülés (a hazai részvények BUX indexe a 2008-as -53 százalék után az első negyedévben közel 10 százalékot esett, míg a globális részvénypiacok teljesítményét mutató MSCI WF index a 2008-as 42 százalék után az első negyedévben 12,5 százalékot zuhant), sőt a hazai kötvénypiacon még alul is múlta a tavalyi gyengélkedést (a mindössze 2,6 százalékos éves emelkedés után a MAX index egyenesen 9,4 százalékot zuhant az első negyedévben), a forint jelentős gyengülése a nemzetközi diverzifikációt szem előtt tartó befektetőknek komoly eredményt hozott (az MSCI WF index esetében ez a dollárban mért zuhanás helyett forintban például 8,5 százalék hozamot jelentett).

Ennek megfelelően mind az alapok, mind a unit-linked portfoliók hozamai összességében pozitívak voltak. A tőkekivonás üteme az alapokból jelentősen lassult az előző negyedévhez képest, és a kezelt vagyon is csak kis mértékben csökkent. 2009. első negyedévében az alapok összvagyona 1,4 százalékkal csökkent, a negyedév végén 2491 milliárd forintot tett ki. A duplikáció nélkül számított nettó vagyon az alapok esetében 2383 milliárd forint volt március végén.

A leggyorsabb növekedést a zártkörű értékpapíralapok produkálták (32 százalék), a nyilvános alapok közül pedig a likviditási alapok bővültek a leggyorsabban (9 százalékkal). A legtöbb friss tőkét ugyancsak a zártkörű értékpapíralapok, illetve a likviditási alapok vonzották, míg a legnagyobb tőkekivonás a garantált és az ingatlanalapokból volt. A Bamosz-tagok által kezelt vagyon a negyedév végén 3568 milliárd forint, alapokkal együtt 6059 milliárd. A duplikáció nélküli nettó vagyon a kezelt vagyon esetében 3092 milliárd forint, a vagyonkezelt vagyon és az alapok együttes vagyona esetében 5475 milliárd.

A negyedévben 3,2 százalékkal nőtt a kezelt vagyon (alapok nélkül), leggyorsabban az egyéb biztosítói vagyonok nőttek 19,4 százalékkal. A kezelt vagyon 55,8 százaléka pénztári vagyon, 37 százaléka biztosítói, 7,2 százaléka egyéb tulajdonosok vagyona. A kezelt vagyon 58,6 százaléka belföldi állampapírokban és kincstárjegyekben van, 5,2 illetve 18,4 százaléka hazai, illetve külföldi részvényekben, 0,7 százalék az ingatlanok aránya. 23,9 százalék a befektetési jegyek aránya a portfoliókban, több mint fele Bamosz-alapok jegye.

A negyedévben összességében a hazai és külföldi részvények aránya, valamint a befektetési jegyek aránya is nőtt (de például az egyéb biztosítói portfoliók esetében csökkent a külföldi részvényarány). Az alapok esetében a hazai részvényarány és a befektetési jegyek aránya csökkent, a külföldi részvényarány nőtt. A pénztári portfoliókban 31 százalékra nőtt a részvények aránya (ebből 24,6 százalék a külföldi, míg 6,4 százalék a hazai részvény) - és jelentős trendszerű növekedés látható (2005 végén 15,4 százalék volt a részvényarány, 2006 végén 19,3 százalék, míg 2007 és 2008 végén is 29 százalék).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.