BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB tartja az inflációs célt, újra erősödik a forint

A hazai deviza árfolyama a délutáni gyenge szintről kezdett vissza erősödni zárásra a bankközi devizapiacon. A régiós devizák is folytatják a reggeli ralit, amelyet az Európai Bizottság éves gazdaság teljesítmény várakozásának közzététele szakított meg. A jelentés szerint a térség legnagyobb gazdasága, Lengyelország sem kerülheti el a reál-visszaesést, emiatt a zloty kora délután közel egy százalékot gyengült.

 A forint délutáni stabilizálódását segítette, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megerősítette a 3 százalékos közép-távú inflációs célját. A hazai deviza 286,42-es szintre erősödött vissza az euróval szemben a korábbi 288-as napi gyenge értékéről.

Reggel még 285,19 forinton járt a jegyzés. A dollárral szembeni árfolyam ma reggeli erős értéke 214,15 forint volt, a délutáni gyenge pedig 218,29 forint, de a dollár ára is süllyed, 4 óra előtt 216,04 forinton járt az árfolyam. A svájci frank ára 189,563 forint, szintén a napközbeni 188 és 191 forintos sáv közepe.

Az MNB és a kormány ma megújította az augusztusban kötött megállapodását, amelynek értelmében a jegybank kizárólagos joga az inflációs cél megadása (nem kell közösen a kabinettel tárgyalnia).

A régiós fizetőeszközök kora délutáni lejtmenetéért, a Bizottság közzététele a felelős. A jelentés szerint a lengyel kormány várakozásával (1,7 százalékos növekedés) szemben, a gazdaság 1,4 százalékos visszaesése várható. A lengyel államadósság a GDP 53,6 százalékára fog nőni, míg a költségvetési hiány 6,6 százalékos lehet. Jaroslaw Janecki, a Societe Generale varsói elemzője szerint „ha igaza lesz a Bizottságnak és ez a negatív szcenárió válik valóra, az rendkívül rossz lenne a zlotynak.” A lengyel fizetőeszköz 4,4188-as szintig gyengült vissza, de késő délutánra 4,3853-on stabilizálódott az árfolyama az euróval szemben.

A Bizottság jelentése szerint a magyar gazdaság idén 6,3 százalékkal esik vissza, míg a cseh 2,7 százalékkal. A magyar államadósság a GDP 82,3 százalékára pöröghet fel jövőre, szemben a tavalyi 73 százalékáról (az árfolyam veszteség miatt megdrágult devizaadósság miatt). A forint idén 8,4 százalékot veszített értékéből, míg a zloty 6 százalékot. A cseh korona árfolyama enyhén erősödött: a délelőtti 26,746-os szintről délutánra 26,608-ig kapaszkodott a kurzus az euróval szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.