BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Buffett az influenzából is pénzt csinálna

Warren Buffett szerint a tizenkilenc legnagyobb amerikai bank kockázatai felmérő, úgy nevezett stressztesztek nem mutatnak pontos képet a pénzintézetekről.

A milliárdos a Reutersnek úgy nyilatkozott: az amerikai pénzügyi kormányzat által alkalmazott banki stressztesztek nem alkalmasak a szektor állapotának pontos felmérésére. Warren Buffett hozzátette: további részvényeket vásárol cége, a Berkhshire Hathaway tulajdonában lévő pénzintézetekből.

Három a Berkshire résztulajdonában lévő pénzintézet: a Wells Fargo, a US Bancorp és a SunTrust Banks szintén a tizenkilenc, az állam által kockázat szempontjából tesztelt bank között volt. Warren Buffett a Berkshire Hathaway közgyűlésén leszögezte: nem tartja alkalmasnak a stresszteszteket a helyzet kiértékelésére és a jelenlegi áron vásárolna további részvényeket a részben a tulajdonában lévő cégekből. A milliárdos a 35 ezer befektető részvételével tartott közgyűlésen kiemelte, hogy a három említett pénzintézet közül kettőnek nincs szüksége további tőkére. A SunTrusttal kapcsolatban nem nyilatkozott.

Buffett ezzel egyidőben azt is közölte: a Berkshire megfontolja, hogy járványos betegségek ellen is ajánljon biztosítást. Köztük az ellen a fertőzés ellen, amely a milliárdos szerint 2010-re 25 százalékra emeli majd az amerikaiak halandósági rátáját – ez mintegy 600 ezer plusz halálesetet jelent.

A cég a Katrina hurrikán által okozott károkért több milliárd dollárt fizetett ki biztosításként, de vezére szerint a megfelelő árért továbbra is hajlandó magas kockázatot vállalni. Arra a kérdésre, hogyan értékeli ezt a lépést a jelenlegi sertésinfluenza járvány fenyegetésének fényében, Buffett annyit mondott: talán nem tetszetős a cég árszabása, realitásérzékre van szükség egy ilyen üzletpolitika kidolgozására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.