BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Lesz itt még sírás, eddig csak a kozmetikázás segített"

Ha a lakóingatlan piacon tovább fokozódik a ború (és még a kereskedelmi ingatlanok piacáról nem is esett szó, ahol szintén jelentős árvesztés ment végbe, viszont még indultak be a veszteségleírások), akkor a bizakodástól duzzadó amerikai bankszektornak sem lesz elég a stressz tesztek során megállapított 75 milliárd dolláros tőkeemelés – írja a Cashline iránytűje.

Mégpedig azért, mivel a mérlegekben rejtőzködő eszközökre további lefelé hajtó erő fog nehezedni, újabb súlyos veszteségleírásokat eredményezve, és akkor újabb százmilliárdokra lehet szükség, hogy rendbe tegyék a bankok tőkeszerkezetét. Szóval lesz még itt sírás, mert mostanság csak a kozmetikázás segítette a pénzügyi szektor eredményeit, de jóval súlyosabb probléma az, hogy csak egy nagyon szők réteg láthatja azt, hogy valójában mi is lapul a bankok eszközei között.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a kényszerértékesítések sem álltak le, sőt most tovább fokozódhat a nyomás, hisz a növekvő munkanélküliség még nagyobb terhet ró a családokra, akik eddig még a tartalékokból ki tudták nyögni a törlesztő részleteket, de lassan elfogyhat a szufla. Csak példaképpen, Kaliforniában, márciusban éves szinten 6,4 százalékról 11,2 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta, és ezzel párhuzamosan közel háromszorosára emelkedett az ingatlan kényszerértékesítések száma.

Krugman szerint már enyhe növekedés jellemezheti az USA-t az év második felében. A Nobel-díjas közgazdász azon sem lepődne meg, ha az év második felében az USA és talán az EU gazdasága is a stagnálás vagy egy enyhe növekedés jeleit mutatnák, karöltve a világkereskedelem stabilizálódásával és az ipari termelés megindulásával.

Ugyanakkor továbbra is jelentős veszélyforrást jelent az, hogy az 1990-es évek Japánjához hasonlóan a recesszió elhúzódik, és most nem lesz arra lehetőség, hogy az export húzza ki a gazdaságot a gödörből, hisz mindenhol csökken a fogyasztás, globális válsággal állunk szemben. Megoldást csak a nagyvállalatok beruházásainak újbóli felpörgése, új technológiai innovációk, illetve a klímaváltozás elleni harc erősödése jelenthetne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.