BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekülnek a pénztártagok, elégedetlenek a biztosítók

A növekedési portfóliók eddig az év nyertesei a nyugdíjpénztárak kínálatában – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett árfolyamadatokból.

A magánnyugdíjpénztáraknak – ha korábban nem tették még meg – ez év elejétől kellett bevezetniük a választható portfóliós rendszert, és szintén januártól kell közölniük portfólióik befektetési egységre vetített árfolyamát is. Az elmúlt két hónap tőzsderalija pedig meghozta gyümölcsét: az április végi adatok szerint a legnagyobb részvénykitettségű nyugdíjpénztári befektetések már szinte kivétel nélkül hoztak 1–3 százalékot a tagoknak. „Tavaly ezek voltak a leginkább alulteljesítők, de ahogy elindulnak a tőzsdék felfelé, a növekedési portfóliókon lesz a legnagyobb nyereség is” – magyarázza Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezetője.

Nagy egyébként – sok más pénztári vezetőhöz hasonlóan – nem ért egyet a naponkénti árfolyamközléssel, hiszen a kasszák a portfóliókat nem néhány napra, hanem évekre, sőt a növekedésit évtizedekre optimalizálták. „A napi eszközértékelésnek nem örülünk, arra késztethetik a tagokat, hogy rövid távú trendek alapján ítéljék meg a pénztárak működését, és hozzanak döntéseket” – mondja Ludvai Judit is, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató vezérigazgatója.

Hogy a pénztár- és portfólióváltással kapcsolatos döntések helyesek legyenek, maguk a kasszák és a PSZÁF is igyekezett jó tanácsokkal segíteni az ügyfeleket. A tagok csalódottsága a tavalyi hozamok tükrében érthető volt, hiszen akadt olyan pénztár, amelynek a növekedési portfóliója 30 százalékosnál is nagyobb mínuszban zárta az elmúlt évet, pozitív hozamot pedig jóformán csak néhány klasszikus portfóliónak sikerült elérnie.

A felügyelet és a pénztárak óva intették a tagokat attól, hogy a veszteségüket realizálva átlépjenek egy kevésbé kockázatosba a nagy részvénykitettségű portfóliókból, mivel így alig maradt esélyük a deficit ledolgozására. A kasszák közötti váltás veszélyeire is többen felhívták a figyelmet, mivel a kasszák azonos típusú portfóliói között is nagy különbségek lehetnek a részvényhányad tekintetében.

A figyelmeztetések ellenére a pénztári vezetők többségének beszámolói szerint a váltások száma nem mérséklődött az idén. „Többszörösére nőtt az átlépők száma” – mondja Nagy Csaba, az Aegon-nál nagyjából 10 százalék körüli növekedést tapasztaltak, és az ING-nél is emelkedett a vándorló ügyfelek száma. A lapunk által megkérdezettek közül egyedül az immár harmadik éve zsinórban legmagasabb hozamot elért Axá-nál stabil az ügyfélszám. „Nagyjából ugyanannyian váltanak pénztárat, mint korábban” – osztja meg tapasztalatait Bába Julianna, az Axa Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.