BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: aranyban érdemes maradni, rekordok jöhetnek az árupiacon

Közel két hónapos rekord szintre drágult tegnap az arany árfolyama, de technikai elemzések azt sugallják, a rali folytatódik és a következő hónapokban megdönti a februári rekordot a nemesfém, és 1100 dollár fölé fog drágulni unciánként.

 Az arany 11 hónapos árfolyamszinten járt február 20-án amikor 1006,29 dollárba került egy uncia. Az akkori drágulást a kormányzati válságkezelő akciók dollár milliárdos költsége hajtotta, ugyanis a pénzmennyiség kiáramlása inflációs nyomás generálására alkalmas. Tegnap 940 dollárra drágult az arany, amely két nappal korábban még a 928 dolláros szinten járt. Idén eddig 5 százalékot kapaszkodott a nemesfém, amelyet a dollár gyengülése mellett az inflációs félelem előli menekülés helyezett felfelé ható nyomás alá. A dollár tegnap négy havi mélybe: 1,38-as érték közelébe gyengült az euróval szemben.

Andrew Chaveriat, a BNP Paribas árupiaci elemzője szerint hónapokon belül 1100 dollárra fog drágulni az arany, az azonnali ára akár hetek alatt képes 150 dollárt drágulni. A szakértő szerint a február-áprilisi ár visszaesés véget ért és most az ezt megelőző dráguló fázishoz hasonló rali veszi kezdetét. Hozzátéve: az arany azonnali jegyzésében jó esély van arra, hogy historikus rekord szintet lássunk a következő hónapokban.

A nemesfém raliját a spekulatív tőkemozgások mellett keresleti oldalról is árnyomás támasztja. Az idei első negyedévben ismét felélénkült az ékszer piac, ami világszerte 38 százalékkal növelte az arany eladásokat. Még szembetűnőbb a növekedés, ha az idei első három hónapban eladott 1015,5 tonna aranyat a tavalyi hasonló időszakban mért 733,9 tonnával hasonlítjuk össze. John Reade, az UBS elemzője ugyanakkor úgy látja, az elmúlt 30 év tükrében ez a keresleti növekedés, amely a tőkemozgásokat is meghatározza nem fenntartható, vagyis korrigálni lesz kénytelen a piac. Ezt ugyanakkor Rozanna Wozniak, befektetési menedzser azzal egészíti ki, hogy a kínai igények hosszabb távon emelkedni fognak, ahogy az ázsiai óriás tartalékait dollár helyett aranyban szeretné elhelyezni, ez pedig stabil keresletet generál a nemesfém iránt.

A keresletet pedig a kitermelés aligha lesz képes követni: az arany bányák kitermelése „csupán” 2,9 százalékkal nőtt az első negyedévben, míg a világ jegybankjainak arany értékesítése 55 százalékot esett 35 tonnára. A nemesfém jegyzés nagy valószínűséggel folytatja az emelkedő trendet – összegzi a prognózisokat Tom Pawlicki, az MF Global chicagói szakértője. A hosszú-menetet segíti a dollár tartós gyengülése, az új befektetések növekedése és a pozitív technikai kép mind az árrobbanás felé hatnak – teszi hozzá a szakértő.

Az arannyal párhuzamosan egyébként a fontosabb árupiaci termékek, elsősorban az ipari nyersanyagok és az energiahordozók is lélektani lokális maximumokat léptek át az elmúlt órákban. Az amerikai könnyűolaj árfolyama (WTI) 62 dollár fölé drágult az esti piacon az Egyesült Államokban, amelyet a vártnál jelentősebb készletcsökkenésről szóló adat épp úgy szárnyára vett, mint a dollár gyengélkedése.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 1,67 dollár drágulással 60,59 dolláron fejezte be a tegnapi napot. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 1,94 dollárral 62,04 dollárra nőtt. Az amerikai energiaügyi hivatal (EIA) adatai szerint nyersolajtartalék 2,1 millió hordóval csökkent, jóllehet az előzetes elemzői várakozás 0,2 millió hordós mérséklődésről szólt. Nem sokkal kisebb meglepetést okozott a benzintartalék, amely a múlt héten 4,3 millió hordónyival apadt az Egyesült Államokban, miközben az előzetes becslések 1,2 millió hordó csökkenésről szóltak. Egyedül a feldolgozott termékek (dízel- és fűtőolaj) esetében "jött be" kis eltéréssel az előzetes várakozás: a növekedés 0,6 millió hordónyi volt, míg az elemzők 1,0 millió hordó bővülésre számítottak.

A dollár index amelyet vezető devizák kosarával szemben mérnek ebben a hónapban 3 százalékot gyengült. Az ezüst is jellemzően drágul: egy uncia 14,33 dollárba került, idén 25 százalékkal ér többet az ezüst.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.