BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: Nyáron drágulni fog az euró

Korrekció zajlik a régiós devizapiacon, elemzések azt mutatják, hogy a térség fizetőeszközei az elmúlt két hónap nyereségének jelentős részét ledolgozhatják. A forint kurzusa tegnap 290-es szint fölött is járt, elemzések szerint a 300-as régiót is tesztelheti a piac.

Másfél százalékot, kétheti mélybe gyengült a forint árfolyama az euróval szemben: 290,20 forintot is kértek tegnap a közös pénzért. A hazai fizetőeszköz korrekciója regionális trendbe illik, igaz a külső hatásokra továbbra is a forint marad a legérzékenyebb pénznem.

A lengyel zloty egy százalékot gyengült 4,5-ös érték közelébe, míg a cseh korona három hetes mélybe, 27,03-ra került vissza a közös pénz ellenében.

A Danske Bank elemzése forint eladásra buzdít: „a romló kockázati hangulat miatt a piac tesztelni fogja a 300 forintos eurót”. A bizonytalanságra figyelmeztet a Fitch Raitngs is, a nemzetközi hitelminősítő szerint a térségben a magyar gazdaság a legsebezhetőbb a válságban. És óvatosság olvasható ki Király Júlia szavaiból is, aki szerint „a magyar kamatszint nem extrém magas, egy radikális kamatcsökkentés valutaválsághoz vezetne - jelentette ki az MNB alelnöke csütörtökön.

Magyarország kockázati felára ma jóval nagyobb, mint a lengyel, vagy a cseh, sőt még a román és a bolgár felárnál is magasabb, ami alapvetően meghatározza a magyar kamatszintet - mondta Király Júlia. Hozzátéve, hogy a magyar állampapírpiac stabilizálódott, ma nincs 10 százalékos hozam felett egyetlen hosszú lejáratú állampapír sem.

Tegnap ugyanakkor a múlt hetinél kevésbé sikeres aukciót bonyolított le az Államadósság Kezelő Központ: (ÁKK) 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukcióján alacsony érdeklődés mellett 14 bázisponttal, 9,79 százalékra emelkedett az átlaghozam. Az aukción elért legmagasabb hozam 9,90 százalék, a legalacsonyabb 9,58 százalék lett. Az ÁKK az előző aukciókkal megegyező összegben, 40 milliárd forint értékben hirdetett meg kincstárjegyet jegyzésre.

A feltörekvő piacon zajló negatív korrekcióért a globális hangulat a felelős – mondja Jobbágy Sándor, a CIB bank elemzője, hozzátéve: a kockázati étvágy korrekciója látszik meg a regionális együttmozgásban és az euró-dollár kurzusban. Jobbágy Sándor nem számít 300 forintnál drágább euróra, az őszhöz hasonló pánikszerű eladás valószínűleg már nem következik be, de mint mondja, a deviza továbbra is érzékeny marad a külső hatásokra. Jobbágy szerint – ha 285 forintos vagy annál alacsonyabb szinten stabilizálódik a forint – nem kizárt már egy májusi csökkentés sem, de legkésőbb júniusban süllyedhet a jelenleg 9,5 százalékos alapráta.

Alapvetően együtt mozog a régiós piac, de időnként leválik a forint a közös trendről, például amikor kereszt-ügyleteket kötnek a zlotyra – mondja Gondi István, a Raiffeisen devizaszakértője. Az elemző szerint őszig képtelen kamatot csökkenteni az MNB, a jelenlegi felárat fizetni kell a forint után, a kormányzati intézkedések pozitív hatására legalább fél évet még várni kell– véli a közgazdász. Hozzátéve: ha nem jönnek rossz hírek, akkor is az elkövetkező hetekben 285-295 forint közé sorul be a hazai deviza kurzusa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.