BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Bajnai-kormány megszorításai soha nem látott forinterősödést hozhatnak

A portfolio.hu írása szerint a forint árfolyama soha nem látott erősödés felé tart az idei második negyedéves teljesítményével.

A hazai fizetőeszköz március 31-e óta 11 százalékkal értékelődött fel az euró ellenében, amire a közös európai valuta 1999-es bevezetése óta nem volt példa. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők többek között a szakértői kormány megszorító intézkedéseit is kiemelik ennek kapcsán - írja a portfolio.hu.

Amennyiben a forint megtartja erejét az euróval szemben a következő két kereskedési napon, akkor rekordmértékű negyedéves felértékelődést könyvelhet el - mutat rá a Bloomberg.

Az a tény, hogy a kormány végrehajtotta a megszorító intézkedéseket és a Nemzetközi Valutaalap pedig nemzetközi hitelcsomagot biztosított az ország számára megmutatta a befektetőknek, hogy a forinttal és a magyar állampapírokkal kapcsolatos félelmeik túlzottak voltak - nyilatkozta Wike Groenenberg, a Citigroup londoni feltörekvő piaci stratégája a Bloombergnek.

A befektetők úgy tekintenek Magyarországra, mint amelyiknek sikerült megtartani a költségvetési hiányát az egyre mélyülő recesszió közepette. Miközben Lengyelországban tovább emelkedik a GDP-arányos deficit, annak ellenére, hogy 0 közeli növekedést produkál (egészen pontosan 0,8 százalékos növekedést mértek az eslő negyedévben - a szerk.) - tette hozzá a Citigroup szakértője.

Brüsszel a 2009-es lengyel tervekben sem bízik: Varsó eredeti, azóta már bevallottan tarthatatlanná vált 4,6-es deficitcéljával szemben 6,6 százalékos hiányt vár. Lengyelország számára a költségvetés rendbetételére 2012-es határidőt javasol a bizottság.

Lengyelországról szóló elemzésünket itt olvashatja

Magyarországnak jelenleg szakértői kormánya van, amelyik sokkal inkább a fiskális problémák kezelésével foglalkozik, nem pedig a politikai csatákkal - fejtette ki véleményét Nigel Rendell, a Royal Bank of Canada londoni elemzője.

A forinterősödésben szerepet játszhatott a svájci jegybank frankot gyengítő intervenciója is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.