BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentős friss tőke ellensúlyozta a pénztárak veszteségét

Az intézményes megtakarítások teljes állománya az első negyedév végén 6,5 ezer milliárd forintra rúgott piaci értéken az információt szolgáltató vagyonkezelők és a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) saját adatai alapján.

Az intézményes befektetésből a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok összesített nettó eszközértéke 2,5 ezer, míg a vagyonkezelt vagyon mintegy 4 ezer milliárd forintot tett ki. A vagyontulajdonosok szerinti bontásban a két nagy intézményi csoport - pénztárak és biztosítók - a meghatározó és viszonylag kicsi az egyéb vagyontulajdonosok aránya.

A kezelt vagyon legnagyobb hányadát, 58 százalékát, összesen mintegy 2,3 ezer milliárd forintot a pénztárak (elsősorban nyugdíjpénztárak) számára kezelt vagyon tette ki. Az utóbbi évek egyik meghatározó trendje volt a külföldi részvények arányának fokozatos növekedése, míg a hazai részvények aránya tendenciaszerűen nőtt ugyan, de ebbe kisebb visszaesések is belefértek.

Az egyes vagyontulajdonosok részaránya vagyonkezelők szerint

Pénztárak 58 százalék

Unit-linked termékek 12 százalék

Egyéb biztosítói vagyon 24 százalék

Egyéb 7 százalékA tendencia a 2008-as év nagy részvénypiaci visszaesései miatt megtorpant, de 2009 első negyedévében a külföldi részvények aránya ismét nőtt, míg a hazai részvények aránya csak kismértékben csökkent. Az összesített részvényarány a pénztáraknál 30,5 százalékra nőtt. A pénztári portfóliókban az első negyedévben megugrott a hazai diszkontkincstárjegyek aránya, míg az államkötvényeké jelentősen esett, együttesen a pénztári portfoliók 53 százalékát teszik ki. Az év első három hónapjában tovább nőtt a pénztári portfoliókban a hazai vállalati kötvények/jelzáloglevelek aránya, valamint a külföldi kötvénytípusú eszközök és a hazai és külföldi betétek aránya is.

Mivel az első negyedévben mind a hazai állampapírok, mind a részvények hozama ismét jelentősen negatív volt, a pénztári vagyonkezelt vagyonok piaci értéke ennek hatására december és március között a szervezet becslése szerint átlagosan 3,5-5 százalék körüli mértékben csökkenhetett. Az adatok még csak kis részben tartalmazzák a márciusban kezdődött tőkepiaci fellendülés hatását, az ugyanakkor látszik, hogy a pénztári portfoliók diverzifikáltsága kedvező hatással volt a hozamokra

Hogy a pénztárak vagyona ugyanakkor csak 1,6 százalékkal lett kevesebb, azt mutatja, hogy a jelentős, 50-80 milliárd forint körüli friss tőke érkezhetett a pénztárakba. Fontos kiemelni, hogy a nyugdíjpénztárak hosszú távú befektetési célokat szolgálnak, és a pénztárak az elmúlt öt évben - az utóbbi év válság generálta veszteségeivel együtt is – 3-4 százalékos pozitív éves hozamot érthettek el.

Unit-linked termékek 12 százalék

Egyéb biztosítói vagyon 24 százalék

Egyéb 7 százalék -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.