BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rákapcsolt a forint, meg sem állt 274-ig

Harmadik napja tart a forint ralija, amelyet a nemzetközi befektetők hazai fundamentumokba vetett bizalmának erősödése hajt. Március vége óta 12 százalékot kapaszkodott a hazai fizetőeszköz árfolyama az euróval szemben, ilyen meredek erősödésre a közös pénz 1999-es bevezetése óta nem volt példa.

A magyar fizetőeszköz pénteken 274,49 forintig erősödött a bankközi devizapiacon, majd a péntek délutáni kereskedésben 275,5 forint körül ingadozott a kurzus. Utoljára január elegén került ennyibe az euró. A dollár ára 194,84 forintra süllyedt, míg a svájci frankért 179,186 forintot kértek, az alpesi ország devizája január 7-én nézett be utoljára a 180-as lélektani szint alá.

Elemzők szerint a forint mostani ralija a befektetők visszatérő bizalmának lehet a következménye: a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás biztosítja az ország külső finanszírozását, míg a Bajnai kormány költségvetési szigora helyre teheti az ország pénzügyi egyensúlyát.

„Az a tény, hogy a kormány megtakarítási programot tervez, illetve, hogy az IMF hitelkeret rendelkezésre áll: rávilágított arra, hogy a befektetők korábban túlreagálták a forint és kötvénypiaci pánikot” – mondja Wike Groenenberg, a Citigroup lonodni feltörekvő-piaci stratégája.

A forint mellett a térség devizái szintén visszaerősödésbe kezdtek, igaz kisebb mértékben: a cseh korona 25,89-es szintről péntek délután ismét a 26 fölötti régióba korrigált az euróval szemben, míg a lengyel zloty árfolyama 4,48-ról kúszott vissza 4,5 fölé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.