BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Úton a pénzpiac újraszabályozásához: Obama a Fed szerepét növelné

Szerdán hirdeti ki Barack Obama az amerikai pénzpiac újraszabályozására vonatkozó terveit. Előzetes információk szerint a Fed hatáskörét bővítené.

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve felügyeletét a legfontosabb pénzügyi konszernek és pénzpiaci szereplők fölé bővítenék ki - számol be a FAZ.net.

A kormányt továbbá felhatalmaznák, hogy a pénzügyi rendszer stabilizációja érdekében a legfontosabb vállalatokat szisztematikusan feldarabolhassa. Ezt eddig az állami befektetési felügyelet csak a fizetésképtelen bankokkal tehette meg.

Továbbá Obama és pénzügyminisztere, Timothy Geithner egy új kormányfelügyeleti szervet is alkotna, ami a pénzügyi eszközöket ellenőrizné - a fogyasztók védelmében. A cél vélhetően nem az, hogy a bankfelügyeleteket egyetlen szervezetbe tömörítsék; sokkal inkább a szabályozási lyukakat kívánják betömni.

Geithner, és elődje, Henry Paulson is kiemelik: túlságosan szétdarabolt az amerikai pénzügyi felügyelet, melynek újraszabályozása elengedhetetlen a válságból történő kilábaláshoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.