BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Barcza György: Tartós maradhat a forint erősödése

Kisebb-nagyobb ingadozásokkal tartós maradhat az euró 270 forint körüli árfolyama – állítja Barcza György a K&H makroelemzője.

Az elemző a forint erősödését alapvetően két tényezőre vezeti vissza.

 

Az első, hogy márciustól tapasztalhatóak a globális fellendülés jelei. A második, hogy a Bajnai-csomag intézkedéseinek végrehajtása után az ország külső egyensúlya javult. Ennek a két tényezőnek az eredőjeként erősödött a forint az elmúlt pár hónapban.

 

Az erősödés a régiós valuták mindegyikére igaz volt. Ahol nem volt megszorítás – például Lengyelországban valamint Csehországban – ott az erősödés kisebb volt. „A forint a régión belül a legjobban teljesítő deviza volt” – tette hozzá Barcza.


A forint látványos erősödését követően a jegybank újabb meglepetésszerű kamatváltoztatást hajtott végre. Ez valószínűleg nem segíti a monetáris politika kiszámíthatóságát, de meglehet, hogy a külső egyensúly gyors javulása esetén ezúttal az árfolyam erősödése irányába ható erők megfékezése okoz majd fejtörést a gazdaságpolitikának - írja Barcza György lapunkban holnap megjelenő jegyzetében.

 

Egy amerikai dollárért 190,11, egy svájci frankért 176,22, egy euróért pedig 268,84 forintot adtak nem sokkal öt óra után a bankközi devizapiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.