BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elsöprő siker az aukción

A forint- és az euróalapú államkötvényekért is élénken érdeklődtek a befektetők

Az eredetileg meghirdetett mennyiség több mint másfélszerese fogyott el a csütörtöki államkötvény-aukción, az átlaghozamok pedig 38–66 bázisponttal estek a különböző lejáratokon a két héttel ezelőtti kibocsátáshoz képest.

A siker jelentőségét növeli, hogy a tegnap meghirdetett mennyiség már erősen közelít az állampapír-aukciók tavalyi felfüggesztése előtti rendszerben megszokotthoz, a végül elfogadott volumen pedig jócskán felül is múlja azt: vagyis – amennyiben tartósan hasonló mennyiségben sikerül eladni magyar állampapírokat – az államadósság már csak a piacról is finanszírozhatóvá válik.

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők ugyanakkor rámutattak arra: néhány nap alatt is nagyot változhat a piac, ráadásul az államkötvény-kibocsátás sikere főként nem a hazai, hanem a nemzetközi tőkepiaci fejleményeken múlik.

Mindenesetre nem csak a forintban denominált kötvényeket kapkodták el a befektetők, a több mint egyéves szünet után ismét piacra dobott magyar eurókötvényt is alaposan túljegyezték az érdeklődők.

Az utolsó hírügynökségi értesülések szerint az ötéves lejáratú devizakötvényből 1 milliárd eurónyit értékesítenének, attól függetlenül, hogy legalább 1,75 milliárd eurónyi ajánlat érkezett rá.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.